A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

2018 рік

Громади-партнери програми USAID DOBRE відкрили свої бюджети у доступній для громадян формі

50 громад-партнерів програми USAID DOBRE з Дніпропетровської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської, Тернопільської, Харківської і Херсонської областей за супроводу експертів Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» вперше в Україні показали усі видатки та доходи місцевих бюджетів простою та зрозумілою для громадян мовою. Кожна громада розробила та розповсюдила інноваційний інструмент бюджетної інформації та залучення громадян до бюджетного процесу — бюджет для громадян.

Бюджет для громадян – це  новий для України формат пояснення складних бюджетних питань у зручних форматах: інфографіка, інтерактивні презентації, друковані видання з візуалізованими даними, які доносять інформацію про те, як і куди йдуть гроші громади.

«Мене тішить, що громади зробили такий сміливий крок – розкрили бюджетні дані, причому дехто навіть показав зарплати апарату. Вони виявилися не захмарними, а досить співмірними з іншими видатками. Витрати на одного учня в малочисельних школах промовисто вказують на потребу більш раціонального витрачання коштів. Бюджети для громадян показують, хто та скільки платить податків у громаді, і скільки з цих коштів інвестується у розвиток, а скільки «проїдається». Вони відкривають ціле поле для дискусії між керівництвом громад і мешканцями. І ці дискусії, сподіваюсь, будуть. Це та ціна, яку треба заплатити за побудову довіри між владою та громадянами», — сказала очільниця антикорупційного компоненту програми DOBRE Юлія Ткачук.

«Бюджет для громадян дає розуміння того, як бюджет впливає на життя кожного мешканця. Він допомагає не тільки краще сприйняти бюджетну інформацію, але й просувати підзвітність і прозорість управління коштами громади», — зазначив координатор громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Анатолій Бойко.

Над підготовкою бюджетів для громадян в кожній громаді працювали спеціальні робочі групи з фінансистів і представників  громадськості. Кожен бюджет для громадян містить інформацію про основні доходи та пріоритетні напрямки фінансування громади, включно з витратами на школи, лікарні та зарплати апарату громади.

Підготовлені робочими групами бюджети для громадян опубліковані та поширюються під час масштабної інформаційної кампанії з підвищення бюджетної грамотності, яка стартувала в громадах-партнерах програми USAID DOBRE в середині жовтня, а також розміщені на сайтах громад. В подальшому робочі групи щорічно будуть готувати та поширювати бюджети для громадян у своїх громадах.

 

 

Ознайомитися з першими бюджетами для громадян можна тут .

 

Джерело:   http://ucmc.org.ua/uk/gromadi-partneri-programi-usaid-dobre-vidkrili-svoyi-byudzheti-u-dostupnij-dlya-gromadyan-formi/?fbclid=IwAR0jNsHo32oQSmU0jar-f23XEvEbZdwrYDMDZOZCiCfoAAHw_w_Yti17_9U

*****

Проект «Доброчесні громади» реалізується громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма USAID DOBRE спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень