Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Рішення сесії №  № 1357/23 «Про створення Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей та затвердження Положення про комунальну установу «Мереф’янський центр надання соціальних послуг»   у новій редакції»

Кількість переглядів: 648
Скликання: VIII
Сесія: ХХХVIII
Тип документу: Рішення сесії
Дата прийняття: 24.08.2023
Дата оприлюднення: 29.08.2023
Автор: Дядченко С.М.
Номер документу:   № 1357/23
Назва документу: Про створення Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей та затвердження Положення про комунальну установу «Мереф’янський центр надання соціальних послуг»   у новій редакції
Прикріплені файли:

МЕРЕФ’ЯНСЬКА МІСЬКА РАДА

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ХХХVІІІ сесія Мереф’янської міської ради VІІІ скликання

(ІІ пленарне засідання)

 

РІШЕННЯ

 

від  24 серпня 2023 року               м.Мерефа                          № 1357/23

 

Про створення Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей та затвердження Положення про комунальну установу «Мереф’янський центр надання соціальних послуг»  

у новій редакції

 

З метою підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, для надання своєчасної та комплексної допомоги у  вирішенні їх питань, за для підтримки належного соціального, морального та психологічного стану, відновлення та повернення до активного та повноцінного життя, керуючись статтями 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про соціальні послуги», Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», постановами Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 № 1417 «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» (зі змінами), від 29.11.2022 № 1338 «Деякі питання надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України», відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 23.06.2020 № 429 «Про затвердження Класифікатора соціальних послуг», міська рада

вирішила:

1. Створити Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей у складі структури комунальної установи «Мереф’янський центр надання соціальних послуг».

2.Внести зміни до Положення про комунальну установу «Мереф’янський центр надання соціальних послуг» та затвердити його в новій редакції (додається).

3. Доручити директору комунальної установи «Мереф’янський центр надання соціальних послуг» Дядченко С.М. провести реєстраційні дії згідно вимог чинного законодавства .

4. Покласти на директора комунальної установи «Мереф’янський центр надання соціальних послуг» обов’язок розробити та затвердити внутрішнє Положення про Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей.

5.Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію Мереф’янської міської ради з питань освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури, спорту та соціального захисту населення.

 

 

Міський голова                                                              Веніамін  СІТОВ

 

 

Дядченко С.М.

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

 

рішенням ХХХVІІІ сесії

Мереф’янської міської ради

VIII скликання

(ІІ пленарне   засідання) № 1357/23

від 24 серпня 2023 року

                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

                                                                          

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

 

КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ

 

«МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ»

 

(нова редакція)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

1.Загальні положення

 

1.1.Засновником комунальної установи «Мереф’янський центр надання соціальних послуг» (далі – Центр) є Мереф’янська міська рада  (далі – Засновник або міська рада).

1.2. Організаційно-правова форма – комунальна установа.         

1.3. Центр безпосередньо підпорядкований та підзвітний виконавчому комітету Мереф’янської міської ради (далі — Орган управління).

1.4. Центр у своїй діяльності керується Конституцією України та законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України,  рішеннями ради та виконавчого комітету Мереф’янської міської ради, розпорядженнями Мереф’янського міського голови, а також цим Положенням.

1.5. Центр є правонаступником усіх майнових і немайнових прав і обов’язків ліквідованого відділу соціальних послуг людям похилого віку та інвалідам Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради.

 

2.Найменування і місцезнаходження

 

2.1.Найменування Центру українською мовою – повна назва: КОМУНАЛЬНА  УСТАНОВА «МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ». Скорочена назва  юридичної особи:                               КУ «МЦНСП».

2.2. Юридична адреса Центру: 62472, Харківська область, Харківський район, м.Мерефа, вул. Дніпровська, 248/1.

2.3. Фактична адреса Центру: 62472, Харківська область, Харківський район, м. Мерефа, вул. Вокзальна,б. 63.

 

3.Юридичний статус

 

3.1. Центр є юридичною особою та неприбутковою бюджетною установою, має печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, бланк. Бухгалтерський облік, організація фінансового забезпечення Центру здійснюється відділом бухгалтерського обліку та фінансової звітності Мереф’янської міської ради та утримується за рахунок коштів бюджету ради.

3.2. Положення про Центр, його структура та гранична чисельність затверджуються Мереф’янською міською радою.

3.3. Майно, передане Засновником та Органом управління Центру, знаходиться у нього на праві повного господарського відання. Здійснюючи право господарського відання, установа володіє та користується майном згідно з діючим законодавством України.

 

4. Мета та предмет діяльності Центру

 

4.1. Центр є закладом соціального захисту населення, що здійснює соціальну роботу та надає соціальні послуги особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах (далі –отримувач соціальних послуг) .

Діяльність Центру має відповідати критеріям діяльності надавачів соціальних послуг.

4.2. Центр провадить свою діяльність за принципами дотримання прав людини, прав дитини та прав осіб з інвалідністю, гуманізму, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, поваги до честі та гідності, толерантності, законності, соціальної справедливості, доступності та відкритості, неупередженості та безпечності, добровільності, індивідуального підходу, комплексності, максимальної ефективності та прозорості  використання надавачами соціальних послуг бюджетних та інших коштів, забезпечення конфіденційності, забезпечення високого рівня якості соціальних послуг.

Центр не надає соціальні послуги громадянам, які потребують  цілодобового стороннього догляду.

4.3. Центр має необхідну матеріально-технічну базу, яка відповідає будівельним, технічним, санітарно-гігієнічним нормам, вимогам пожежної безпеки та іншим нормам чинного законодавства.

4.4. Методичне забезпечення діяльності Центру здійснює Міністерство соціальної політики України, координацію та управління роботою, у тому числі прийом, аналіз та оцінку звітів про роботу здійснює Відділ соціального захисту населення Мереф’янської міської ради.

Контроль за дотриманням Центром законодавства здійснюють уповноважені державні органи в установленому законодавством порядку.

      

5. Завдання Центру

 

5.1. Проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення.

5.2. Надання особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, комплексу соціальних послуг, яких вони потребують, відповідно до переліку послуг, затвердженого Міністерством соціальної політики України, з метою мінімізації або подолання таких обставин.

5.3. Виявлення осіб/сімей з числа жителів Мереф’янської міської територіальної громади, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах; формування електронної бази даних таких громадян.

5.4. Визначення (оцінювання) їх індивідуальних потреб у наданні соціальних послуг.

5.5. Проведення моніторингу та оцінювання якості, наданих Центром соціальних послуг.

5.6. Надання допомоги отримувачам соціальних послуг у розв’язанні їхніх соціально-побутових проблем.

5.7. Забезпечення соціального супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу.

5.8. Складання плану реабілітації особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

5.9. Внесення відомостей до реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.       

5.10. Створення умов для навчання та підвищення кваліфікації працівників Центру, які надають соціальні послуги.

5.11. Взаємодія з іншими суб’єктами системи надання соціальних послуг, а також з органами виконавчої влади, структурними підрозділами Мереф’янської міської ради та її виконавчими органами, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, громадськими організаціями, благодійними фондами та іншими інституціями, які в межах компетенції надають допомогу вразливим групам населення та особам/сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах  та/або  здійснюють їх захист.

5.12. Інформування населення Мереф’янської міської територіальної громади та отримувачів соціальних послуг про перелік, обсяг і зміст соціальних послуг, які Центр надає, умови та порядок їх отримання у формі, доступній для сприйняття особами з будь яким видом порушення здоров’я, зокрема з порушеннями зору, слуху. 

5.13. Інформування населення про сімейні форми виховання дітей та проведення попереднього відбору у прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі.

5.14. Підготовка статистичних та інформаційно-аналітичних матеріалів стосовно наданих соціальних послуг і проведеної соціальної роботи, які подаються Відділу соціального захисту населення Мереф’янської міської ради.

5.15. Забезпечує захист персональних даних отримувачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

 

 6. Перелік соціальних послуг, що надаються Центром

 

6.1. Центр з урахуванням потреб у соціальних послугах надає такі соціальні послуги:

 - догляд вдома;

 - соціальна адаптація(у тому числі соціально-педагогічна послуга «Університет ІІІ віку»);

 - соціальний  супровід;

 - представництво інтересів;

 - посередництво (медіація);

 - консультування;

 - інформування;

 - соціальна профілактика;

 - кризового та екстреного втручання;

 - соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти,

   позбавлені батьківського піклування;

 - натуральна допомога (соціально-економічна послуга, послуга перукаря);

 - транспортні;

 - соціальна інтеграція та реінтеграція;

- фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового  

   апарату та пересуваються на кріслах колісних, з інтелектуальними,

   сенсорними, фізичними, моторними, психічними та поведінковими

   порушеннями;

 -інші соціальні послуги.

 

7.  Організаційна структура Центру

 

7.1.До складу Центру входять наступні  структурні відділення Центру:

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення денного перебування;

- відділення надання соціальних послуг сім’ям;

- відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям

   України та членам їх сімей.

         7.2. Положення про структурні підрозділи Центру затверджуються наказом директора Центру.

7.3. Відділення Центру утворюються, реорганізовуються та ліквідуються за рішенням Засновника в установленому законодавством порядку.

7.4. Послуги надаються Центром за місцем проживання/перебування отримувача соціальних послуг (вдома), у приміщенні надавача соціальних послуг, за місцем перебування отримувача соціальних послуг поза межами приміщення надавача соціальних послуг (у тому числі на вулиці).

 

8.  Повноваження структурних підрозділів Центру

 

8.1.Відділення соціальної допомоги вдома.

8.1.1. Відділення соціальної допомоги вдома утворюється для надання соціальних послуг за місцем проживання/перебування, не менш як 80-х одиноких громадян, які не здатні до самообслуговування у зв'язку з частковою втратою рухової активності (мають III, IV і V групу рухової активності) та потребують сторонньої допомоги, надання соціальних послуг в домашніх умовах, згідно з медичним висновком, а саме:

- громадяни похилого віку;

- особи з інвалідністю (які досягли 18-річного віку), крім осіб з інвалідністю унаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які отримують соціальну допомогу на постійний сторонній догляд, побутове та спеціальне  медичне обслуговування відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»;

- хворі (з числа одиноких осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці).

8.1.2. Відділення соціальної допомоги не надає соціальні послуг  громадянам, які потребують цілодобового стороннього догляду.       

8.1.3. Відділення соціальної допомоги вдома надає соціальну послугу догляду вдома.

8.1.4. Відділення соціальної допомоги вдома здійснює обслуговування громадян похилого віку як на безоплатній основі так і на платній основі.

Обслуговування на платній основі здійснюється відповідно до тарифів на платні соціальні послуги або з установленням диференційованої плати.

8.1.5. Відповідно до Наказу Міністерства соціальної політики України від 26.12.2011 року № 568 «Про порядок організації мультидисциплінарного підходу з надання соціальних послуг у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», яке зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 03.03.2012р. за № 354/20667, у Центрі створюється мультидисциплінарна команда.

8.1.6. Відділення соціальної допомоги вдома очолює завідувач, який призначається на посаду і звільняється з посади наказом директору Центру.

 

 8.2. Відділення денного перебування

 

8.2.1.Відділення денного перебування Центру утворюється для надання соціальних послуг дітям/особам з інвалідністю, громадянам похилого віку, дітям/особам, постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

8.2.2. Відділення денного перебування обслуговує громадян, які мають часткове порушення рухової активності, частково не здатні до самообслуговування та не мають медичних протипоказань для перебування в колективі, які потребують соціально-побутової і психологічної адаптації, підтримки здоров’я, соціальної незалежності, відновлення знань, вмінь та навичок з орієнтування  в домашніх умовах, самообслуговуванні, поведінки у суспільстві, сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб осіб, організації дозвілля і відпочинку.

У Відділенні денного перебування, відповідно до Державного стандарту соціальної адаптації, надається послуга соціальної адаптації.

 Основні заходи, які становлять зміст соціальної послуги соціальної адаптації передбачають:
- допомогу в аналізі життєвої ситуації, визначення основних проблем,  шляхів їх вирішення;

- надання інформації з питань соціального захисту населення;

- допомогу в зміцненні/відновленні родинних  і суспільно корисних зв’язків;

- участь у клубах за інтересами, клубах активного довголіття, університетах третього віку, допомогу в організації денної зайнятості;

-  сприяння в отриманні інших соціальних послуг і консультації;

- соціально-педагогічна послуга «Університет ІІІ віку».

Навчання в різних клубах, на факультетах «Університету ІІІ віку» та в інших заходах надається безкоштовно.

8.2.3. З метою оптимізації надання соціальних послуг, Відділення денного перебування включає в себе надання натуральної допомоги, а саме: надання гуманітарної допомоги у вигляді одягу, взуття, речей вжитку, предметів та засобів особистої гігієни, санітарно-гігієнічні засоби для прибирання, продуктів харчування, прокату технічних та інших засобів реабілітації, а також послуги перукаря.

Пункт прокату надає у користування засоби реабілітації отримані за рахунок безкоштовного передавання до пункту прокату від громадських організацій, благодійних фондів та окремих осіб, а також передані до пункту прокату за рахунок місцевого бюджету.

Засоби пересування та реабілітації надаються у тимчасове користування громадянам, які перебувають на обслуговуванні в Центрі безоплатно та на платній основі, згідно чинного законодавства України.

При Відділенні денного перебування працює пункт прийому і розподілу речей, що були у вжитку.                                   

          8.2.4. При Відділенні денного перебування надається транспортна послуга для дітей та осіб з інвалідністю з захворюванням опорно-рухового апарату та іншими захворюваннями, які пересуваються за допомогою технічних засобів реабілітації, також для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю з порушеннями зору, інтелектуальними та психічними порушеннями та інших маломобільних груп населення у разі, якщо такі особи не мають в особистому користуванні та в користуванні законних представників автомобілів, у тому числі отриманих через структурні підрозділи соціального захисту населення.

          8.2.5.При Відділенні денного перебування створюється «Кризовий (денний) центр для осіб, постраждалих від домашнього насильства  та/або насильства за ознакою статі» (далі - Кризовий центр), що діє на підставі відповідного Положення, який є спеціалізованою службою підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі - постраждалі особи), для надання їм комплексної соціально-психологічної та первинної правової допомоги.

У Кризовому центрі за рішенням директора комунальної установи може бути створена спеціально обладнане приміщення, що забезпечене комунальними послугами і призначене для надання постраждалим особам, які звернулися до такого центру, послуг короткострокового або цілодобового перебування (далі – «кризова кімната»).

Строк цілодобового перебування у «кризовій кімнаті» не може перевищувати десяти діб.

        8.2.6. Відділення денного перебування очолює завідувач, який призначається на посаду та звільняється з посади наказом директору Центру.

 

8.3. Відділення надання соціальних послуг сім’ям

 

8.3.1. Основним завданням відділення надання соціальних послуг сім’ям є проведення соціальної роботи з особами/сім’ями, що належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема: інформаційно-просвітницька, соціально-профілактична робота, оцінювання потреб осіб/сімей у соціальних послугах, організація надання їм соціальних послуг шляхом ведення випадку, здійснення соціального супроводу, моніторинг надання соціальних послуг Центром, соціальне супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, соціальний патронаж осіб, які відбули покарання у вигляді обмеження волі або позбавлені волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування покарань. Крім того надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, зокрема соціальних послуг з консультування, кризового та екстреного втручання, соціальної профілактики відповідно до їх потреб.

8.3.2. Відділення надання соціальних послуг сім’ям відповідно до покладених на нього завдань:

- виявляє сім’ї, дітей та молодь, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, у тому числі постраждалих від домашнього насильства та торгівлі людьми;

- здійснює контроль у межах повноважень за цільовим використання державної допомоги при народженні дитини;

- здійснює соціальну та психологічну адаптацію дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа з метою підготовки до самостійного життя, організацію здійснення наставництва;

- здійснює соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, а також соціальний супровід дітей, які перебувають під опікою, піклуванням, за поданням служби у справах дітей та сім’ї;

- проводить оцінку потреб сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, у тому числі сімей учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, визначає види соціальних послуг та методи соціальної роботи;

- здійснює соціальний супровід сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, надання їм соціальних послуг за результатами проведеної оцінки потреб їх у таких послугах;

- здійснює соціальний патронаж молодих осіб, які відбували покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування зазначених видів покарань на підставах, передбачених законом, за повідомленням Відділу соціального захисту населення Мереф’янської міської ради;

- складає план реабілітації особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

- впроваджує нові соціальні технології, спрямовані на недопущення, мінімізацію чи подолання складних життєвих обставин (у тому числі щодо патронату над дитиною);

- проводить соціально-профілактичну роботу, спрямовану на запобігання потраплянню в складні життєві обставини сімей, дітей та молоді;

- надає громадянам у межах своїх повноважень практичну, методичну та консультаційну допомогу у вирішенні питань щодо соціального захисту дітей та запобігання вчиненню ними правопорушень;

- реалізує на відповідній території державну політику з питань соціального захисту дітей, запобігає дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень;

- інформування населення громади щодо розвитку сімейних форм виховання дітей.

При Відділенні функціонує Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі-мобільна бригада).

Мобільна бригада надає соціальні послуги шляхом проведення фахової консультації за допомогою телефонного зв’язку, з виїздом у спеціально організованому транспорті до місця проживання (перебування) постраждалих осіб чи іншого вказаного ними місця, у приміщенні загальної чи спеціалізованої служби підтримки постраждалих осіб, в іншому приміщенні, визначеному місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

 

8.3.3. Відділення надання соціальних послуг сім’ям очолює завідувач відділення, який призначається на посаду та звільняється з посади  наказом директору Центру.

 

8.4. Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей

 

8.4.1.Основною метою діяльності Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей -  є забезпечення соціальної  захищеності та підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (далі – Захисників), шляхом надання соціальних послуг, таких як соціальна адаптація, представництво інтересів  в органах державної влади; інформування та консультування з питань реалізації належних їм пільг і гарантій, соціальної реабілітації та адаптації — підготовки до цивільного життя після звільнення з військової служби тощо.

8.4.2. Діяльність Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей направлена на сприяння фізичному та психологічному відновленню Захисників та членів їх сімей, адаптацію до цивільного життя, зміцнення/відновлення родинних та суспільно-корисних зв’язків.

 8.4.3. Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей здійснює соціальну підтримку:

- учасників бойових дій – відповідно до п.п.19-21 частини першої ст.6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

-осіб з інвалідністю внаслідок війни – відповідно до п.п.10-14 частини другої ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

-учасників війни – відповідно до п.13 ст.9 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- членів сім’ї захисників та захисниць України, які потрапили в полон або зникли безвісти;

- членів сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни – відповідно до абзацу -першого п.1 ст.10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» із числа сімей загиблих  (померлих) військовослужбовців, які приймали  безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України;

- членів сім’ї загиблого (померлого) Захисника і Захисниці України відповідно до ст. 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

До членів сім’ї належать: один з подружжя, який не одружився вдруге, неповнолітні діти (до 18 років), повнолітні діти, батьки.

8.4.4. Основними завданнями Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей є:

1) створення сучасної інформаційно-аналітичної бази отримувачів послуг зазначеної категорії;

2) збір та обробка інформації щодо проблемних питань та потреб Захисників та членів їх родин;

3) забезпечення взаємодії Захисників та членів їх сімей з органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, волонтерськими та громадськими організаціями, підприємствами, установами при вирішенні питань лікування, реабілітації, соціального захисту, адаптації, земельних та житлових питань, юридичної підтримки при наданні пільг, видачі посвідчень, тощо;

4) взяття участі в організації та провадженні заходів вшанування пам’яті загиблих Захисників, а також з нагоди визначення державних свят, визначних та пам’ятних дат;

5) надання психологічної допомоги Захисникам та членам їх сімей;

6) розробка та впровадження власних проектів міських цільових програм соціального спрямування з метою забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів Захисників та членів їх сімей;

7) взяття участі у розробці та реалізації, у тому числі за участю Захисників та членів їх сімей, заходів з патріотичного виховання молоді, цивільного захисту населення, залучення та мотивування широких верств населення до волонтерської роботи;

8)організація та проведення семінарів, тренінгів, круглих столів з залученням Захисників та членів їх сімей

9) організація та створення на базі Відділення Ветеранський ХАБ.

8.4.5. Відділення надання соціальних послуг Захисникам та Захисницям України та членам їх сімей очолює завідувач, який призначається на посаду і звільняється з посади наказом директору Центру

 

9. Центр має право:

 

- самостійно визначати форми та методи роботи;

- подавати пропозиції до проєкту міського бюджету з питань, що належать до їх компетенції;

-подавати до органів державної влади та органів місцевого самоврядування запити на інформацію, необхідну для організації надання соціальних послуг;

- залучати фахівців інших закладів, установ та організацій різних форм власності для здійснення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- утворювати робочі групи, мульти- та міждисциплінарні команди із залученням представників установ, закладів, організацій тощо, які в межах компетенції надають допомогу особам/сім’ям, які перебувають у складних  життєвих обставинах;

- залучати на договірній основі підприємства, установи, організації, фізичних осіб, волонтерів до надання соціальних послуг у підрозділах Центру;

- залучати грошові кошти та інші ресурси (людські, матеріальні, інформаційні тощо), необхідні для надання соціальних послуг;

- вживати заходи для забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів сімей, дітей, молоді та громадян похилого віку;

 - в установленому порядку, одержувати від підприємств, установ та організацій інформацію з питань, що належать до його компетенції;

- в установленому порядку отримувати гуманітарну та благодійну допомогу,  в тому числі із-за кордону, яка використовується для  надання допомоги громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги та для поліпшення матеріально-технічної бази територіального центру;

- створювати в разі потреби у сільських населених пунктах робочі місця соціальних працівників (соціальних робітників) для надання соціальних послуг громадян, за їх місцем проживання.

 

10. Підставою для надання соціальних послуг є: 

 

- направлення особи/сім’ї для отримання соціальних послуг, видане на підставі відповідного рішення Відділу соціального захисту населення Мереф’янської міської ради;

- результати оцінювання потреб особи/сім’ї у соціальних послугах.

 

11. Кадрова політика установи

 

11.1. Центр очолює директор, який призначається на посаду і звільняється з посади за розпорядженням міського голови. Відносини з директором Центру оформлюються відповідно до вимог трудового законодавства України.

11.2. Директор Центру:

- здійснює керівництво та організовує роботу Центру, несе персональну відповідальність за виконання покладених на нього завдань, забезпечує проведення моніторингу та внутрішньої оцінки якості соціальних послуг, та звітує про його діяльність;

- затверджує посадові інструкції керівників структурних підрозділів та інших працівників та робітників  Центру, розподіляє обов’язки між ними;

- затверджує положення про структурні підрозділи Центру;

- координує діяльність структурних підрозділів  Центру;

- подає на затвердження Мереф’янському міському голові  штатний розпис та кошторис витрат Центру;

-планує роботу Центру і аналізує стан її виконання, вносить пропозиції до формування планів роботи міської ради;

-вживає заходи до удосконалення організації та підвищення ефективності роботи Центру;

- за потреби бере участь у засіданнях органів місцевого самоврядування;

- діє від імені Центру і представляє його інтереси;

-укладає договори про надання соціальних послуг Центром з отримувачами послуг (їх законними представниками);

- видає у межах своєї компетенції накази (в тому числі щодо здійснення (припинення) обслуговування громадян), організовує і контролює їх виконання;

- призначає в установленому порядку на посаду і звільняє з посади працівників Центру;

- створює для працівників безпечні умови праці;

- розробляє і подає на розгляд Мереф’янської міської ради  проєкт положення про Центр, зміни та доповнення до нього;

- виконує інші повноваження, передбачені законодавством.

11.3. У своїй діяльності працівники Центру керуються нормами та вимогами Етичного кодексу спеціалістів із соціальної роботи України.

11.4. Працівники Центру не можуть використовувати службове становище в особистих цілях, а також не можуть мати майнових відносин з отримувачами соціальних послуг Центру.

 

12. Фінансово-господарська діяльність Центру

 

12.1. Кошти, що надходять від надання платних соціальних послуг Центру і надходять до спеціального фонду Центру використовуються виключно в межах запланованих видатків на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням цих послуг.

12.2. Центр має право в установленому порядку отримувати гуманітарну та благодійну допомогу, в тому числі із-за кордону, яка використовується для надання допомоги громадянам, які перебувають на обліку в Центрі та для поліпшення матеріально-технічної бази центру.

12.3. Перевірка та контроль за діяльністю Центру здійснюється відповідно до законодавства України.

12.4. Центр є неприбутковою установою, що внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, та не має на меті отримання доходів (прибутків) або їх частини для розподілу серед працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску).

12.5. Утримання Центру здійснюється за рахунок коштів, передбачених у міському бюджеті на утримання комунальної установи «Мереф’янський центр надання соціальних послуг» та коштів, що надійшли за рахунок добровільних пожертвувань підприємств, установ, організацій, релігійних об’єднань і внесків окремих громадян.

12.6. Умови оплати праці, тривалість робочого часу та відпусток працівників Центру встановлюються відповідно до законодавства.

12.7. Головним розпорядником коштів є Мереф’янська  міська рада.

12.8. Всі доходи Центр використовує тільки для реалізації мети, цілей, завдань та напрямків діяльності.

12.9. Отримані доходи або їх частина не можуть  розподілятись між Засновником, працівниками (крім оплати праці працівників, нарахування єдиного внеску).

12.10. Засновник забезпечує створення та розвиток у Центрі необхідної матеріально-технічної бази, в тому числі відповідність приміщень санітарно-гігієнічним, будівельним і технічним нормам, вимогам пожежної безпеки та іншим нормам згідно із законодавством.

12.11. Для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в установленому порядку Центром забезпечується доступ до його будівель,  приміщень і прилеглої до них території.

 

13. Ліквідація та реорганізація Центру

 

13.1. Утворення, реорганізація та ліквідація  Центру здійснюється за рішенням Мереф’янської міської ради відповідно до чинного законодавства України, або в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

13.2. У разі реорганізації та ліквідації Центру працівникам, які звільняються, забезпечуються соціально-правові гарантії відповідно до  законодавства України.

13.3. Центр вважається реорганізованим або ліквідованим з дня внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осібфізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

14. Заключні положення

 

14.1. Положення про Центр, доповнення та зміни до нього затверджуються Мереф’янською міською радою та реєструються в уповноваженому органі відповідно до законодавства України.

14.2. У разі припинення діяльності Центру (ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) усі  активи передаються одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховується до доходу  міського бюджету.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень