A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Сімейний патронат для дитини

Дата: 10.10.2017 08:45
Кількість переглядів: 873

Сімейний патронат для дитини


У сучасному суспільстві сім’я як соціальний інститут потерпає від багатьох негативних факторів: зниження кількості зареєстрованих шлюбів, збільшення кількості розлучень, масової бездітності, погіршення матеріального становища родин, впливу таких негативних явищ, як алкоголізм, наркоманія, проституція, злочинність та інших на стійкість сімейних стосунків тощо. Звичайно, перш за все через негативні явища у сім’ях страждають діти.
Для дитини, що залишилася на деякий час без батьківського піклування є можливість незалежно від статусу та віку рости в люблячій сім’ї, а не в дитячому будинку – у подібному випадку дитина, яка поміщена в патронатну сім’ю, має можливість пожити «в гостях», що рятує її від важкої психологічної травми.
Патронат над дитиною – це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
Патронат також передбачає комплексну підтримку батьків у вирішенні сімейних проблем та складних життєвих обставин та активну підтримку контактів дитини з рідною сім’єю за неможливості повернення дитини до своєї родини – пошук для неї нової люблячої сім’ї. 
Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї не має перевищувати 3 місяці, в особливих випадках термін може бути продовжений до 6 місяців.
Діти, які потребують патронату:
- новонароджені діти, від яких відмовилися батьки;
- підкинуті, безпритульні діти;
- діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров’ю;
- діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
- діти, у яких батьки або особи, що їх замінюють, померли, пропали безвісти;
- діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній родині, або їх батьки чи особи, що їх замінюють, не можуть піклуватися про них.
Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка:
- є громадянином України;
- має досвід виховання дітей;
- має відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні;
- спільно з добровільним помічником пройшла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі;
- зі згоди усіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуги з патронату з відповідним органом опіки та піклування.
Будь-яка дитина любить своїх батьків, відчуває до них прихильність незалежно від того, ведуть вони асоціальний спосіб життя, вживають психоактивні речовини і таке інше. Якщо за оцінками соціальних працівників є шанс допомогти родині повернутися до нормального життя, то проводиться робота зі збереження сім’ї. У цей час дитина може бути тимчасово розміщена на короткостроковий патронат в сім’ю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень