A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Неоціненна втрата: Хихля Георгій Трохимович

Дата: 22.03.2018 10:49
Кількість переглядів: 1001

Неоціненна втрата: Хихля Георгій Трохимович

20 березня, на 97 році, пішов із життя Хихля Георгій Трохимович ветеран Другої світової війни, почесний громадянин м. Мерефа.
Георгій Трохимович Хихля народився в м. Мелітополі 17 червня 1920 року. Дитинство пройшло у м. Мерефа, куди переїхали його батьки. У   Мереф’янській загальноосвітній школі№2 отримав початкову освіту, а далі навчався у Мереф’янській загальноосвітній школі№1, яку закінчив у 1938 році.
В 1939 році Георгій Трохимович здійснив дитячу мрію і вступив до Чорноморського вищого командного училища. Був здібним курсантом, але навчання перервала війна. Училище було переведене в Ростов-на-Дону.
Курсанти брали активну участь в обороні міста. Сміливий, хоробрий, відважний юнак був помічений командуванням і йому було присвоєно звання молодшого лейтенанта. Коли в Новоросійську була сформована 78 бригада морської піхоти Георгій Трохимович очолював роту автоматників. Потім добровільно вступив у 15 танкову бригаду і виконував обов’язки помічника командира роти. Брав участь у боях за Барвінкове. У 1942 році був поранений. Лікувався у госпіталі в Нальчику. Після реабілітації з 09.09.1942р. по 09.1943р. брав участь в обороні Кавказу, де  знову отримав поранення. Після лікування в госпіталі у Сочі служив на Чорноморському флоті на кораблі. У 1945 році його було переведено на Тихеокеанський флот на Далекий Схід. Саме в цей час велись воєнні дії з Японією.
За бойові заслуги Георгія Трохимовича нагороджено орденом Вітчизняної війни І ступеня, орденом Червоної зірки і багатьма бойовими медалями. У 1948 році закінчив Каспійське вище морське училище. У 1960 році Геогрій Трохимович  демобілізувався в званні капітана ІІІ рангу та повернувся у рідне місто Мерефа.
Трудову діяльність розпочав на Мереф′янському склозаводі помічником майстра,  а в 1965 році його обрали Мереф’янським міським головою. Мереф’янську міську раду він очолював до 1974 року. За ці роки завдяки активній діяльності Георгія Трохимовича добудували загальноосвітні школи №2, №4, №5, Центральну районну лікарню, було заасфальтовано площу Перемоги, вулицю Жовтневу і розпочато газифікацію міста Мерефа. Крім того, Георгій Трохимович не залишався осторонь громадської роботи.
В 1985 році Георгію Трохимовичу було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Мерефа».
У ці жалобні дні Виконавчий комітет Мереф’янської міської ради та Мереф’янська міська рада висловлює щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного. Світла пам’ять про Хихлю Георгія Трохимовича завжди буде жити в серцях тих, хто його знав та працював з цією видатною людиною.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень