Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Рекомендації населенню на період весняних паводків

Дата: 14.02.2018 11:45
Кількість переглядів: 918

Рекомендації населенню на період весняних паводків

З приходом весни, таненням снігу і льоду бруд і сміття, які накопичилися за зимовий період, а разом з ними збудники інфекційних захворювань, найчастіше потрапляють у воду річок, озер, колодязі та інші джерела, забруднюючи воду, яку люди п’ють і використовують для приготування їжі, створюючи тим самим загрозу здоров’ю і життю людей.

В період весняного паводку збільшується загроза розповсюдження гострих кишкових інфекцій та паразитарних інвазій, розвитку яких сприяють підтоплення повеневими водами вигрібних ям, дворових туалетів, каналізаційних та водопровідних мереж. Це, в першу чергу, відноситься до таких інфекційних захворювань як повеневий тиф, дизентерія, гострих кишкових інфекцій вірусної етіології, вірусний гепатит А, черевний тиф, паразитарні захворювання. Водний шлях – це головний шлях передачі ротавірусної інфекції, гепатиту А, дизентерії.

Віруси, хвороботворні мікроорганізми здатні жити у рідкому середовищі протягом тривалого часу, в тому числі при низьких температурах, мають високу стійкість до дезінфекційних засобів і мають низьку інфікуючу дозу. Наслідки використання для питних і господарсько-побутових цілей недоброякісної води виявляються не відразу після використання, оскільки захворювання гострою кишковою інфекцією розвиваються протягом 3-7 днів з моменту зараження. При гострому вірусному гепатиті А клініка захворювання може з’явитись через місяць і навіть більш тривалий період після зараження.

З метою профілактики інфекційних захворювань у передпаводковий період і під час паводку рекомендуємо населенню:

- після танення снігу провести прибирання території від сміття, очищення і зневаження вигрібних ям та дворових туалетів;

- обладнати кришками колодязі, містити в справності і чистоті колодязні зруби;

- зберігати воду і продукти харчування в закритих ємностях в місцях, недоступних для гризунів;

- мати запас бутильованої води, продуктів харчування з пролонгованими термінами придатності, розташувати їх якомога вище в місцях, не доступних для води;

- не вживати воду з джерел у місцях підтоплення;

- використовувати для пиття і приготування їжі тільки бутильовану або кип’ячену воду;

- не використовувати підмочені повеневими водами харчові продукти;

- обов’язково мити руки з миючими засобами перед вживанням їжі та після відвідування туалету, особливо стежити за чистотою рук дітей;

- при вживанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно промивати їх водою (бутильованою або кип’яченою), обдавати окропом;

- при перших ознаках захворювання не займатись самолікуванням, забезпечити негайне звернення за медичною допомогою.

 

Державна установа «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Харківська районна філія

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень