A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Профілактика харчових отруєнь

Дата: 22.08.2017 15:09
Кількість переглядів: 985

Профілактика харчових отруєнь

Фото без опису
Величезна кількість людей не з чуток знають, що таке харчове отруєння. Отруєння продуктами харчування відбуваються з багатьох причин - погана якість продуктів, їх неправильне або занадто довге зберігання та інше. Проте убезпечити себе від отруєння можливо - для цього необхідно знати міри профілактики харчових отруєнь.
Профілактика харчових отруєнь базується на дотриманні кількох рекомендацій:
- по-перше, необхідно виключити незнайомі продукти харчування з раціону, а також продукти з минулим терміном придатності і продукти, упаковка яких пошкоджена на момент придбання у магазині;
- по-друге, не слід зберігати готові страви, зокрема ті, які містять кислотні сполуки, в посуді з глини, глазурованої тарі, цинкових ємностях або в такому емальованому посуді, у яком цілісність емалі порушена;
- по-третє, консервовані продукти харчування можна зберігати в металевій ємності не довше півтора року, виключається придбання продуктів в м'ятих банках з жерсті.
Одним із основних моментів профілактики харчових отруєнь є дотримання правил гігієни в процесі приготування, вживання та зберігання харчових продуктів. У першу чергу, чистота повинна бути на кухні. Весь посуд і столові прилади повинні ретельно митися після кожного прийому їжі. Всі продукти перед готуванням або вживанням також необхідно мити.
Профілактика харчових отруєнь
Для приготування різних страв необхідно використовувати лише свіжі продукти високої якості. Особливо ретельно необхідно ставитися до свіжомороженої їжі. Саме ці продукти часто піддаються вторинному заморожуванню, що знижує їх якість.
Крім того, необхідно знати спеціальні правила приготування їжі з м'яса і дарів моря, які допоможуть запобігти отруєння. Наприклад, телятину і баранину необхідно готувати мінімум при сімдесяти п'яти градусах, дичина готуватися при вісімдесяти, свинина при сімдесяти. Готовність м'яса визначається прозорим жовтуватим соком, що виділяється при надрізання. Готова риба не повинна при проколюванні залишатися на вилці. Креветки відварюються до того моменту, поки не стануть світло рожевими.
Зберігання готових страв повинно здійснюватися лише в щільно закритому посуді в умовах холодильника. Однак і таке зберігання не має на увазі, що їжу можна зберігати дуже довго. Перед приготуванням овочів їх необхідно ретельно вимити. Якщо овочі нарізаються в салат, то перед нарізуванням слід ретельно вимити руки. Рекомендується використовувати для нарізання сирих та оброблених продуктів різні обробні дошки.
Якщо свіжоморожені продукти піддавалися вторинному заморожування, то краще не скупитися і викинути їх. Продукти переробки м'яса у відкритій упаковці зберігаються не більше декількох днів. Адже харчова інтоксикація - це не тільки дискомфорт і втрата часів. Отруєння продуктами харчування може завдати серйозної шкоди здоров'ю і навіть нести в собі смертельну загрозу. Особливо ретельно необхідно проводити профілактику харчових отруєнь при годуванні дітей, так як незміцнілий організм дитини важче переносить інтоксикацію організму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень