A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

До уваги  суб’єктів господарювання

Дата: 16.04.2018 15:13
Кількість переглядів: 752

                      До уваги  суб’єктів господарювання, які обрали 

         спрощену систему оподаткування!

Вимога застосовувати РРО при торгівлі технічно складними побутовими товарами в законодавстві з'явилося з 1 січня 2017 року, коли було внесено доповнення в п. 296.10 ст. 296 НКУ, яким встановлені пільги в застосуванні РРО платниками єдиного податку. Згідно п. 296.10 НКУ РРО не застосовуються єдинщиками: - першої групи; - другої  і третої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких впродовж календарного року не перевищує 1 млн грн..При перевищенні в календарному році обсягу доходу в 1 млн. грн. застосування РРО є обов'язковим, починаючи з 1-го числа першого місяця кварталу, що слідує за виникненням такого перевищення, і триває  увесь подальший податковий період впродовж реєстрації суб'єкта господарювання в якості платника єдиного податку.

Але з цього року в цей пункт додали ще один абзац: "Норми відповідного пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють  реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту". Виходить, що якщо підприємець торгує технічно складними побутовими товарами, не важлива ні група єдиного податку, ні обсяг доходу за календарний рік. З останнього абзацу п. 296.10 ст. 296 НКУ слідує, що пільга в роботі без РРО не поширюється на єдинщиків, що торгують технічно складними побутовими товарами. І не поширюється вона саме на суб'єктів господарювання, а не на торгівлю такими товарами. Тобто раніше пільги в застосуванні РРО залежали від обсягу доходу. Якщо впродовж року виручка перевищує 1 млн грн, з наступного кварталу єдинщик втрачає можливість продажу за готівку товарів (робіт, послуг) без РРО.

Тепер же можливість втрачається і у разі торгівлі побутовою технікою навіть при незначних оборотах. Визначення технічно складних побутових товарів приведене в Законі України "Про захист прав споживачів" - це "непродовольчі товари широкого споживання (прилади, машини, устаткування і інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлений гарантійний термін". Перелік груп технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231 (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/231-2017-%D0%BF)

Це означає, що якщо в асортименті товарів підприємця є технічно складні побутові товари, які включені в Перелік, застосовувати РРО доведеться при реалізації за готівковий розрахунок будь-якого товару.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень