Обережно ботулізм!
В Україні щорічно реєструється близько 120-150 випадків захворювання на ботулізм, з них 5% закінчується летальне. Основна маса захворювань припадає на теплий період року – з травня по жовтень. На території Харківської області в м. Дергачі 30.04.2018 р. зареєстровано випадок даного захворювання, яке виникло внаслідок вживання в’яленої риби.
Головне управління Державної продовольчої споживчої служби в Харківській області Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надає інформацію з метою недопущення випадків захворювання на території Мереф’янської об’єднаної територіальної громади.
Ботулізм – небезпечне захворювання з летальністю до 60% від числа хворих. Заразитися можна при вживанні їжі, яка містить мікроорганізми - збудники ботулізму. Це можуть бути консервовані овочі та гриби, ковбаса домашнього приготування. Найбільш небезпечна в цьому плані в’ялена або копчена риба річкового походження.
Що уникнути отруєння через рибну продукцію, варто дотримуватися простих та надійних рекомендацій:
- купувати рибу необхідно тільки в перевірених підприємствах торгівлі, при наявності відповідних супроводжувальних документів.
- ніколи не засолювати рибу, яка більше години пролежала в свіжому вигляді без будь-якої обробки та необхідних умов зберігання;
- якщо є підозра на ботулізм, відразу викидайте рибу, ніяка термічна обробка не врятує її від токсину;
- вміст солей у рибі повинен бути більше 17%, при витримки продукту в солоному розчині мінімум 1-2 діб;
- в’ялена, копчена, солена риба повинна зберігатися в холодильній камері.
При вживанні продуктів, які за зовнішнім виглядом і за смаком не викликають в людини ніякої підозри, але містять паличку ботулізму може виникнути серйозна хвороба.
Захворювання може початися раптово, так як токсини всмоктуються в кров безпосередньо із шлунку та кишечнику. Хвороба розвивається дуже швидко (від 18 годин до 5 днів), а ознаки ботулізму виражені гостро. Їх прояв зазвичай починається з боку травного тракту –нудота, блювота, рідкий стілець. Потім ці симптоми змінюються на сильні болі в животі, відчуття розпирання в ньому і запори.
Одночасно з ними або відразу після них з’являються неврологічні ознаки ботулізму. Хворих мучать розлади зору – неможливість розглянути предмети, двоїння в очах. Зіниці очей розширені і майже не реагують на світло.
У деяких людей можливо косоокість, різні розміри зіниць і неконтрольовані рухи очей високої частоти (бігаючи очі).
Хворі відчувають сильну сухість у роті. Слизова носоглотки суха. Тіло стає млявим, обличчя набуває подобу маски, температура підвищується до 39-40С.
На другу добу спостерігаються головні неврологічні ознаки ботулізму. Ботулотоксин вражає потиличні м’язи, які втрачають здатність підтримувати голову, і її доводиться притримувати руками. Слабкість міжреберних м’язів відбивається на диханні, воно стає ледь помітним. Незважаючи на всі ці ознаки ботулізму, хворі повністю зберігають чутливість.
Направлення хворого у стаціонар при розвитку даної інфекції обов’язково. Перша допомога при ботулізмі повинна початися в якнайшвидші терміни. Як правило, у клініці ніколи не виникає питань про те, як визначити ботулізм, симптоми і лікування якого добре знайомі лікарям.