A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Обережно ботулізм!

Дата: 31.07.2018 11:07
Кількість переглядів: 872

Ботулізм – найбільш тяжке харчове отруєння мікробної природи. Смертність від ботулізму в Україні становить в середньому 10%. Назва «ботулізм» походить від німецького слова «botulus» - ковбаса, оскільки перше захворювання пов’язували із вживанням ковбаси.

Ботулізм, як правило, виникає у зв’язку із вживанням консервованих м’ясних продуктів, особливо домашнього виготовлення, в’яленої та копченої риби, овочевих, грибних консервів, ковбаси, балика і. т.д.

За токсичними властивостями ботулінічний токсин переважає всі відомі токсини інших мікробів. В шлунку і кишковнику ботулотоксин не тільки добре зберігається, а й значно підвищує свою біологічну активність при дії ферментів трипсину і панкреатину. Спори збудника містяться у ґрунті. Паличка ботулінуса широко розповсюджена в навколишньому середовищі. Джерелом її є людина і тварина. Спори ботулінуса відрізняються надзвичайно високою стійкістю проти дії фізичних і хімічних факторів. Висока концентрація кухонної солі не впливає на ботулотоксин.

Інкубаційний період (період розвитку хвороби) ботулізму коливається від 2-3 годин до 6-10 діб, але найчастіше становить
4-72 години. В інкубаційному періоді відбувається всмоктування токсину з кишковника у лімфатичну та кровоносну системи, а потім – міграція його до центральної нервової системи, де виникає необоротна фіксація отрути. В фіксованому стані в нервових клітинах отрута ботулізму не може бути нейтралізована навіть масивними дозами антитоксичної сироватки. У більшості випадків хвороба розпочинається з появи неспецифічної симптоматики (нездужання, загальної слабкості, головного болю). Через кілька годин неспецифічні прояви змінюються на специфічні. Починають переважати нервово-паралітичні прояви внаслідок порушення діяльності нервових центрів, які регулюють функції слинних і сльотних залоз, м’язів носоглотки та обличчя. До ранніх симптомів захворювання належать поступово зростаюче порушення зору (двоїння в очах, опущення вік та інше). Потім виникає параліч м’якого піднебіння, язика, глотки, гортані, порушення мовлення аж до повної втрати (атонія), акту жування та ковтання. Внаслідок паралічу м’язів обличчя змінюється його вираз аж до невпізнання. Парези м’язів шлунка та кишковника викликають значні порушення моторної функції кишок, які супроводжуються стійким запором та утворенням газів. Пульс прискорюється, а температура тіла, як правило нормальна або нижче норми. Хвороба найчастіше триває 4-8 діб (в окремих випадках 3-4 тижні). Смерть настає, як правило, від дихальної недостатності при повній свідомості.

До харчових продуктів збудники ботулізму можуть потрапляти різними шляхами. М’ясо, наприклад, може забруднюватися у процесі забою і розбирання туші тварин. Сьогодні, коли майже всі надають перевагу домашній консервації, потрібно бути вкрай обережними. Адже характерною особливістю збудника ботулізму є те, що він розвивається в умовах відсутності кисню, зокрема в закритих банках. Паличка ботулізму може розмножуватись у продукті «гніздом», тобто уражати обмежену ділянку якогось (твердого) продукту, тому не всі, хто вживав даний продукт має ризик захворіти.

Бережіть своє здоров’я! При підозрі на отруєння (біль у шлунку, головний біль, слабкість, нудота, блювота) необхідно негайно викликати лікаря. До його приходу постраждалому слід промити шлунок, приймання їжі, алкоголю не допускається. Хворий на ботулізм обов’язково підлягає госпіталізації, тому що без своєчасного введення протиботулінічної сироватки хвороба, як правило, закінчується смертю.

Потрібно пам’ятати, щоб уникнути страшної хвороби потрібно, перш за все, не виготовляти в домашніх умовах м’ясні, рибні, грибні консерви з герметичною закруткою, засолу і маринування грибів проводити в діжках, емальованому посуді з вільним доступом повітря. В домашніх умовах термічна обробка консервації не виключає можливість зберігання спор бактерій ботулізму, які за сприятливих умов можуть проростати і продукувати ботулотоксин. Тому перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти, відкривши банку, до 100 градусів протягом 10-15 хвилин. Рибу після улову відразу ж потрошити, промивати холодною водою і зберігати в морозильнику. Не допускати забруднення туш свиней вмістом кишечника. При консервування овочів і фруктів дотримуватись рекомендованої технології приготування, використовувати лише свіжі, ретельно вимиті овочі і фрукти. Суворо дотримуватись правил обробки банок, кришок і режиму теплової обробки продуктів. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках, зокрема консервовану продукцію.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень