A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Правила безпечного відпочинку в лісі та дотримання заходів пожежної безпеки під час відвідування лісових масивів

Дата: 16.08.2018 10:24
Кількість переглядів: 879

Відпочинок в лісі на свіжому повітрі – що може бути кращим. Особливо його люблять діти. Однак такий вид відпочинку може нашкодити не тільки природі, а й людині. Небезпечні комахи, пожежі, поранення – це далеко не повний перелік тих небезпек, які можуть зашкодити вашому здоров’ю та життю під час перебування в лісі. Тому слід дотримуватися певних правил. У зв’язку із значним підвищенням температури атмосферного повітря різко збільшується кількість пожеж, що виникає через необережне поводження з відкритим вогнем громадян під час перебування їх у лісах та місцях масового відпочинку.

Збираємося в подорож

Місце для відпочинку треба обирати заздалегідь. Найкраще для цього підійде відкрита сонячна ділянка лісу без кущів та високої трави.

Ваш одяг повинен щільно прилягати до тіла, щоб залишалося якомога менше відкритих ділянок. На голову краще одягнути кепку або панаму.

Обов’язково візьміть із собою захисні засоби від укусів комах: комарів, мошок, кліщів. Періодично уважно перевіряйте одяг та відкриті ділянки тіла на наявність кліщів.

Не забудьте про засоби першої медичної допомоги. Обов’язково візьміть із собою аптечку, у якій повинні бути засоби для зупинки кровотечі, антисептичні та знеболювальні засоби, ліки від хвороб серця та серцевих нападів.

Правила пожежної безпеки

За можливості для приготування їжі використовуйте мангал, оскільки розводити багаття в лісі дуже небезпечно.

Якщо ви вирішили розпалити багаття, пам’ятайте: не можна для цього ламати кущі та гілки дерев, потрібно використовувати сухостій або придбати дрова в магазині.

Багаття слід розпалювати в неглибокій ямці, спеціально виритій для цього. Багаття не повинно бути занадто великим: полум’я може пошкодити розташовані поблизу дерева та кущі та призвести до виникнення пожежі

Після відпочинку необхідно ретельно загасити багаття, поливши його водою та засипавши ямку землею, яку слід щільно притоптати ногами.

 

Правила поведінки у лісових масивах

1. Не випалюйте стерню та сухостій. 

2. Утримуйтесь від куріння. 

3. Відпочиваючи у лісових зонах, під час високої пожежної небезпеки, не розпалюйте вогнища. 

4. Не залишайте дітей наодинці з сірниками.

 

Забороняється: 

 

1. Розведення багать у лісопаркових зонах, схилах, тощо.

2. Заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів.

3. Відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.

4. Палити, кидати у лісопаркових зонах та схилах непогашені сірники, недопалки.

5. Залишати у непередбачених для цього місцях лісового фонду та схилах обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я тощо.

6. Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).

7. Розміщувати ближче ніж за 100 м від стіни хвойних насаджень, вогненебезпечні виробництва, смітники, житлові і виробничі приміщення.

8. Випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, парках, схилах а також на інших земельних ділянках (у тому числі проводити сільськогосподарські пали у приватному секторі). 

 9. Залишати під час будівництва доріг, газопроводів, нафтопроводів, мереж електропередачі, зв'язку, радіофікації, інших комунікацій залишки і горючі матеріали.

10. Звалювати та спалювати у лісових насадженнях, схилах, комишах та торф’яниках розташованих на території села сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо, у випадку виникнення загорань забезпечити їх негайне гасіння.

 

Якщо опинилися в осередку пожежі:

 

  • не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти напрямку вітру, закривши голову і обличчя одягом;
  • з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;
  • якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини; 
  • гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум’я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами, будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас; •    під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу;
  • після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

 

Бережіть природу, своє здоров’я і життя!

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень