A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

"Будуємо Україну разом" в Мереф'янській громаді

Дата: 17.08.2018 14:13
Кількість переглядів: 1081

Вже другий тиждень поспіль у Мереф’янській міській об’єднаній територіальній громаді (далі – ОТГ) діє волонтерський проект «Будуємо Україну разом» (далі – БУР).

Цей проект направлений на розвиток в молоді почуття довіри та відповідальності через спільну роботу та подорожі. Організатори створюють волонтерські табори, які покращують благоустрій міст та сіл, допомагають родинам, які опинились в тяжких життєвих обставинах. В Мереф’янській громаді табір розташований по вул. Шовкостанція, 13.

Кореспондент інформаційного вісника «Мереф'янський вісник» Д’яченко Єлізавета поспілкувалась із адміністратором табору Вірою Піонерською про історію проекту та роботу волонтерів у нашій ОТГ: 

«Все розпочалось у 2014 році в Краматорську. Спочатку це було просто бажання допомогти постраждалим під час воєнних дій, яке потім розвинулось до такого глобального проекту. У 2015 році БУР відвідав два міста: Краматорськ, Слав’янськ і село Семенівка. Саме тоді сформувався табір волонтерів. Наступного року проект зміг відвідати вже 11 міст, охопивши не тільки Східну Україну, а й інші її регіони. Рекордну кількість місць було відвідано у 2017 році – тоді БУР охопив 18 міст країни. Волонтери зробили 37 громадських просторів, намалювали 50 муралів, відвідали 144 сім’ї, які потребували допомоги. Цього року в плани проекту входить відвідати 11 міст України, в кількість яких увійшла і Мереф’янська громада» – розповіла Віра.

- Як саме Мереф’янська громада стала учасником проекту «Будуємо Україну разом»?

- На початку цього року БУР отримали запрошення від 96 міст, з яких обрали лише 11. Ми маємо певні критерії за якими оцінюємо місто, щоб переконатись у необхідності впровадження нашого проекту. Ініціативу співпрацювати з проектом «Будуємо Україну разом» на території вашої громади проявила громадська організація «Мереф’янська альтернатива». Саме вона є зараз нашим координатором. Вперше до вас ми приїхали взимку, задля того, щоб познайомитися з родинами, в яких планували працювати, та відвідати школи, аби ознайомити місцеву молодь із сферою нашої діяльності.  Хочемо зазначити, що в Мереф’янській громаді є гарна можливість організувати молодіжний простір. Ми помітили, що тут багато молоді, яка може долучитися до проекту та розвиватися разом з нами.

- Волонтерами проекту є лише українці, чи ви залучаєте також і міжнародну допомогу?

- БУР має багато друзів по всьому світу, зараз в проекті беруть участь волонтери з Бельгії, Нідерландів, Таджикистану, Франції та Італії. Саме до Мереф’янської громади завітали Маріо та Фулко, урбаністи з Нідерландів, які роблять глибокий аналіз місцевості як на рівні держави, так і на рівні молоді. Зазвичай, їх робота полягає в дослідженні навколишнього середовища, за результатами якого вони радять що саме необхідно місту, наприклад, фонтан чи кінотеатр. Зараз в Нідерландах діє проект, який спрямований на допомогу іншим країнам. Маріо та Фулко є представниками цього проекту та, так би мовити, посередниками між Україною і Міністерством Нідерландів. Ваша громада стала першою, в якій ми спробували співпрацювати разом. В майбутньому БУР планує спільно проводити аналіз міст, щоб розуміти яка саме робота буде більш доречною і корисною для населення.

- Що найбільше зацікавило волонтерів БУРу за час перебування в Мереф’янській громаді?

- Безсумнівно, це її мешканці. Тут багато активних людей, які допомагають нашим волонтерам. Для нас незвичним стало те, що тут мало студентської молоді, адже в більшості міст саме вона долучається до наших робіт. Тобто, в громаді ми співпрацюємо з тими, хто ще не досягнув студентського віку та з тими, хто вже завершив навчання і залишився жити в ОТГ. Для наших волонтерів це великий досвід із комунікації, бо ми намагаємось знайти спільну мову з мешканцями різного віку.

- Окрім фізичної допомоги, до чого взагалі спонукає ваш проект?

- Взагалі, метою нашого проекту є не тільки ремонт та допомога, а й прагнення зруйнувати бар’єри в комунікації та негативні стереотипи щодо допомоги та співпраці один з одним. Ми хочемо, щоб люди зрозуміли, що безліч речей можна зробити самому ­– від організації масового флешмобу до банального прибирання берега річки. Ми намагаємось показати на власному прикладі, що навіть якщо не вмієш чогось робити, ти завжди можеш об’єднатися з однодумцями – тими, хто вірить в спільну ідею та допоможе в її реалізації. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень