A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Практичний та теоретичний розвиток молодіжного потенціалу молоді Харківщини

Дата: 30.08.2018 18:06
Кількість переглядів: 672

28 серпня понад 40 активних представників молодіжного руху з об'єднаних громад Харківщини взяли участь в семінарі: «Розвиток молодіжного потенціалу та залучення молоді до управління громадою», що відбувся на базі Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування. Центр було створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Харківською обласною державною адміністрацією.

Мереф’янську міську громаду представляли: Харченко Анна, учениця КЗ «Мереф’янський меличний ліцей»; Д’яченко Єлізавета, студентка Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна; Фурсова Дар’я, оператор комп’ютерного набору загального відділу Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради; Пилипенко Вероніка, спеціаліст відділу Міжнародних відносин та проектно-інвестиційної діяльності Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради.

Мета семінару: надати молоді інструменти, що стануть у нагоді при їх бажанні підсилення своєї участі в житті об'єднаної громади, на території якої вони проживають. Учасники заходу мали можливість обговорити тенденції державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації під час скайп-зустрічі з заступником Міністра молоді та спорту України – Олександром Яремою. За його словами – Міністерство молоді та спорту України готове активно допомагати областям та об'єднаним громадам у створенні належних умов для реалізації молоді.

Також в рамках заходу учасники мали змогу ознайомитися з особливостями діяльності молодіжного ХАБу «Комора», створеного за підтримки Програми «Україна – GiZ», що працює на території міста Первомайский. Про можливості залучення німецької служби старших експертів із Проекту SES та ресурсів, що можна використовувати для підтримки ініціатив молоді об'єднаних громад інформувала представник проекту «Team Europe» з міжнародної комунікації Наталія Яковлева.

Під час заходу була презентована електронна бібліотека молодіжного активіста та інформаційно-методичний посібник «Участь молоді в управлінні громадою», авторами якої є експерт з питань розвитку молодіжного потенціалу Олег Кулініч, директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова та радник з питань децентралізації Центру Віктор Нестеренко. Серед важливих ідей, що були озвучені під час семінару – створення молодіжних рад при радах об'єднаних громадах. «Мова йде про активні молодіжні ради, які б тісно співпрацювали з депутатами, виконкомом та впливали на рішення та розвиток територій», – підсумувала Діана Баринова.

Після теоретичної частини активні представники молоді Мереф’янської громади відвідали столицю України із практичним візитом в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Волонтери громадської організації «Поруч» Кристина Гиренко та Ольга Воропай організували ознайомчу екскурсію по соціальним підприємствам Києва для трьох громад Харківської області: Мереф’янської, Старосалтівської та Роганської. До молоді з нашої громади ще приєднались Ксенія Алексенко, учениця КЗ «Мереф’янський медичний ліцей» та фахівець Служби у справах дітей та сім’ї Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради Ольга Дядченко.

Візит розпочався із зустрічі з заступником Міністра молоді та спорту України Олександром Яремою. Він поділився власним досвідом громадської діяльності, з якої і розпочався його активний життєвий шлях, та розповів про певні ідеї, які планує впроваджувати Міністерство з метою залучення молоді до процесу врядування як на місцях, так і у Верховній раді України. Олександр Ярема також цікавився проектом на території нашої громади – DOBRE - BAS та навіть пообіцяв із ознайомчим візитом приїхати до Мереф’янської ОТГ. Вже далі молодь прямувала до соціальних підприємст та знайомилась із їхньою діяльністю під час виробництва: пекарня Good bread for good people, Veteranov pizza, Часопис та інші. Так, на живому прикладі молодь бачила як вони працюють, які ставлять перед собою цілі та як залучають до роботи тих, хто зіштовхнувся з певними життєвими труднощами по житті. Наприклад, пекарня влаштовує на роботу людей з ментальною інвалідністю, а ось піццерія – колишніх учасників АТО.

Такі поїздки надихають, адже на власні очі бачиш, як люди намагаються допомогти один одному та повернути інвалідів до повноцінного способу життя.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень