A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Члени правління Асоціації ОТГ з ознайомчим робочим візитом відвідали Швецію

Дата: 20.09.2018 14:49
Кількість переглядів: 856

З 9 по 15 вересня Мереф’янський міський голова, член Правління та голова секторальної платформи «Безпека в громадах» Асоціації об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Веніамін Сітов, з ознайомчим робочим візитом, відвідав Королівство Швеція. Поїздка була організована для членів правління Асоціації ОТГ в рамках Шведсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

Цікавий і досить насичений тиждень чекав на делегацію з України.

Швеція добре відома своєю моделлю місцевого самоврядування. Тож тижневий візит розпочався зі знайомства з роботою Шведської асоціації місцевих влад і регіонів (SALAR), будівля якого розташована в одному з районів Стокгольма – Седермальм.  Це одна з головних інституцій, що опікується у Швеції місцевим самоврядуванням. SALAR представляє всі 290 шведських муніципалітетів та 20 окружних рад/регіонів. Існує Асоціація понад сто років і увесь цей час працює в цілях зміцнення місцевого самоврядування та розвитку регіональної і місцевої демократії.

Модель місцевого самоврядування цієї країни є однією з найбільш ефективних у світі, тому має великий теоретичний і практичний інтерес для Асоціації об’єднаних територіальних громад та ОТГ в цілому, оскільки наразі вони відграють важливу роль у процесі децентралізації в Україні.

Під час різноманітних зустрічей з іноземними колегами, учасники візиту мали змогу дізнатись про роль SALAR в загальному контексті державного управління, діяльність її муніципалітетів, а також про міжнародну діяльність Асоціації.

Як розповів Веніамін Сітов, однією із найцікавіших тем була система комунікації в організації. У SALAR наголошують, що ефективна система комунікації – це той механізм, від якого значною мірою залежить наскільки злагоджено буде функціонувати організація. Наразі у відповідному департаменті працює 45 спеціалістів.

Шарлота Хемгрен, начальник відділу зав’язків з членами SALAR, розповіла що одним із популярних продуктів, який розробляє Асоціація, є так званий циркуляр. У разі ухвалення урядом нових законів чи інших регуляторних документів (наприклад, нові норми контролю якості води) експерти SALAR готують для муніципалітетів методологічні рекомендації по їх впровадженню.

Окрім того, щороку Шведська Асоціація випускає 27 навчальних посібників для органів місцевого самоврядування.

Сьогодні штат Секретаріату Шведської Асоціації місцевих влад та регіонів налічує 450 співробітників, 50 людей займають керівні посади. Ще приблизно 100-200 спеціалістів працюють в організації неповний робочий день, переважно це експерти.

У SALAR добре налагоджена комунікація з урядом, наприклад, зустрічі представників Асоціації та Міністра фінансів відбуваються тричі на рік, з деякими міністрами – раз на місяць. Періодичність таких заходів може змінюватися в залежності від актуальності питань та їх значення для муніципалітетів. Зокрема, найближчим часом планується зустріч щодо формування Державного бюджету на наступний рік.

До речі, Уряд Швеції дослухається до 80% пропозицій Асоціації місцевих влад та регіонів (SALAR).

Механізм взаємодії Асоціації та Уряду жодним чином не закріплені на законодавчому рівні, в їх основі лежать традиції та постійна робота обох сторін у цьому напрямку.

У SALAR наголошують, що їх організація не хоче виступати лише як гарант та захисник інтересів муніципалітетів. Наразі Асоціація планує запропонувати уряду низку механізмів та рішень, які важливі для підвищення рівня добробуту населення Швеції в цілому.

Крім того, Веніамін Сітов поділився найцікавішими моментами з життя шведів та розбудови їх муніципалітетів:

- 1/3 шведів працюють в сфері надання муніципальних послуг;

- Місцеве самоврядування повністю незалежні від регіонів і самостійно приймає рішення щодо розбудови своєї громади;

- Велика кількість комунальних сміттєспалювальних заводів, що виробляє теплову та електроенергію. Деякі заводи (муніципалітети) закуповують сміття в інших громадах і країнах, щоб забезпечити роботу своїх заводів і отримувати енергію з вторинної сировини. Не переробляється вторинно лише біля 1% відходів. Саме цей один відсоток  органіки йде на переробку для видобутку біогазу, що забезпечу потреби громади у паливі для міського транспорту до 84%;

- Кожне місто саме встановлює свій відсоток податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податок на нерухомість складає – 800 евро на будинок в рік;

- Кожен метр землі знаходиться в кадастрі;

- Кожні 10 років переглядають просторове планування, що регулює забудову, визначає державні інтереси, екологію, транспорт, тощо;

- Муніципалітети володіють великою кількість житла, що здають в оренду наймачам. 40% квартир, що орендуються в країні належать муніципалітетам. Завдяки податкам з оренди квартир – мешканці отримають багато корисних послуг, однією з яких є безкоштовне здобуття освіти;

- Муніципалітет може купувати землю для свого розвитку. Також може брати кредити в банку;

- На енергозберігаючи проекти для муніципальних будівель можна взяти до 50 % коштів у держави не повертаючи їх.

- Сиріт практично немає – їх одразу усиновляють через рішення суду. Немає інтернатів. Те ж саме з неблагонадійними сім'ями – дітей забирають в інші сім'ї, але виключно через суд;

- Мало автомобілів, особливо в історичному центрі. Велика кількість велосипедистів, що зранку масово їдуть на роботу. Саме такий образ життя сприяє довголіттю. Вік багатьох мешканців перевищує 100 років, тому тут цю дату вже не вважають занадто святковою.

Другий день робочого візиту членів Правління Асоціації ОТГ до Стокгольма розпочався із зустрічі з керівником підрозділу SALAR з питань діалогу з громадянами – Леною Ланглет, яка була присвячена вивченню досвіду та інструментів партисипації шведськими муніципалітетами.

За словами пані Ланглет, потреба у більш активній роботі з населенням виникла у Швеції після виборів 2002 року, під час яких була дуже низька явка. Це вказало на самоусунення громадян із суспільних процесів. Тому вже у 2005 році було розпочато реалізацію великого проекту із залучення громадян до ухвалення рішень.

Наразі, майже у кожному муніципалітеті Швеції є фахівець із залучення громадян до прийняття управлінських рішень – людина, яка є експертом з психології, може виступити в ролі фасилітатора під час зустрічей.

В свою чергу, Шведська Асоціація розробила мапу яка структурує процес залучення громадян:

1. Збір точок зору.

2. Формування звіту, де ці думки поділяють на кластери. Після чого документ розсилається всім учасникам обговорення.

3. Погодження з громадянами всіх положень звіту.

4. Діалог громадян з муніципалітетом (визначення пріоритетів, пошук рішення).

5. Визначення, які  рішення впроваджуються муніципалітетом, які є завданням уряду, або інших учасників процесу (компанії, організації тощо).

6. Оцінка результатів та ефективності процесу.

Зокрема, у Швеції поширеною є практика залучення мешканців громади до обговорення таких питань як будівництво залізниць, забудова різних територій, проблеми біженців, закриття шкіл.

Для того, щоб цей процес був успішним муніципалітет повинен чітко сформулювати питання, до обговорення якого будуть залучені громадяни, а також визначити найбільш прийнятний для цього метод, наприклад, громадські зібрання, електронне опитування тощо.

Сьогодні SALAR апробує «метод слухання на 360 градусів». Він передбачає, що до обговорення залучаються не лише громадяни і місцева влада, а й уряд та інші учасники процесу.

Їхня стратегія залучення громадян гарантує, що почутими будуть не тільки ті, хто є традиційно активними, а й усі інші мешканці, особливо ті, які проживають у сільській місцевості та в інших віддалених районах.

Крім того SALAR підтримує практику обміну досвідом між муніципальними політиками та державними службовцями, відповідальними за залучення громадян. Через регулярні зустрічі та обмін інформацією колеги з різних частин Швеції діляться досвідом, вчаться один в одного та розробляють нові підходи із залучення громадян.

Крім того, представники Асоціації завітали до швецької сільської початкової школи, в якій навчається 220 дітей. Вразило те, що під час занять – повний інтерактив, діти з першого класу з легкістю використовують у навчанні планшети та інші технології сучасності, до 6 класу їм не ставлять оцінок, учні разом з вчителем планують свої уроки, тощо.

Насичений тиждень закінчився візитом делегації з України до Нинесгамнської комуни, що розташована в лені Стокгольм у центральній Швеції. Представники асоціації зустрілися із місцевими політиками, одному з яких Веніамін Сітов подарував картину ручної роботи з зображенням гербу Мерефи.

Під час зустрічі значну увагу було приділено питанням залучення інвестицій та місцевого розвитку.

Учасники навчального візиту завітали до муніципалітету, який було створено у 2017 році Департаментом місцевого економічного розвитку. Його робота сфокусована на розвитку сприятливого бізнес-клімату в громаді.

Робота департаменту базується на таких принципах: питання бізнесу повинні бути одними із пріоритетних в громаді; відповіді на запити бізнесу повинні бути професійні та дружні; співпраця з бізнесом повинна бути зрозумілою та прозорою; сталість має розповсюджуватися на всі сфери діяльності департаменту; співпраця повинна бути направлена на перспективу.

Представники Департаменту також регулярно відвідують підприємства, розташовані на території комуни, з метою підтримки діалогу та розуміння поточної ситуації у сфері бізнесу.

Голова департаменту розповів, яким чином просторове планування може сприяти економічному розвитку муніципалітету. По-перше – важливо мати у резерві землі для будівництва підприємств та розвитку бізнесу. По-друге – потрібно пропонувати різні варіанти земельних ділянок і приміщень для різних типів бізнесу. Крім того має бути налагоджений діалог з бізнесом з метою створення оптимальних умов для його розвитку.

Даніель Адборн, заступник голови Муніципальної ради, представив організаційну структуру муніципалітету та особливості роботи Муніципальної ради. Він наголосив, що їх муніципалітет активно співпрацює зі SALAR, зокрема, через неї вони вносять свої пропозиції Уряду щодо змін у законодавстві.

Також члени правління відвідали Контактний центр муніципалітету. Цей департамент є свого роду посередником між громадянами та місцевою владою.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень