A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Що таке псоріаз?

Дата: 29.10.2018 11:20
Кількість переглядів: 596

В Україні, щорічно, починаючи з 2009 року, з ініціативи Міжнародної федерації асоціацій (IFPA) та Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація псоріазу», як члена ІFPA, проводяться «Дні псоріазу».  Цього року він проводиться 29 жовтня.

В Україні зареєстровано 90 тис. пацієнтів з цією хворобою, реальна ж їх кількість перевищує 1 млн., серед яких значну частину становлять діти.

Псоріаз – хронічне неінфекційне захворювання шкіри. За частотою виникнення воно посідає друге місце після алергодерматозів у дітей і підлітків. Останнім часом спостерігається тенденція до збільшення кількості таких пацієнтів з уперше зареєстрованим діагнозом псоріазу. Тривалий хронічний перебіг, часті рецидиви, короткі періоди ремісій, складний психоемоційний фон дозволяють розглядати цю проблему не лише як медичну, але й соціальну проблему. Для дітей та їхніх батьків діагноз псоріазу часто сприймається майже як вирок.

Попри ураження шкіри, яке спричиняє значний косметичний і психологічний дискомфорт, у 20% хворих на псоріаз розвивається серйозне ураження суглобів – псоріатичний артрит, що може призвести до інвалідизації. При цьому страждають здебільшого дрібні (кисті та ступні), рідше – великі суглоби. Спочатку хворі відчувають біль, а згодом спостерігається припухання суглобів та обмеження їх рухомості (артропатичний псоріаз).

Розвитку і загостренню лускатого лишаю (псоріазу) сприяють нервово-психічні та фізичні перенапруження, інфекції (ангіна, ГРЗ) і супутні захворювання внутрішніх органів і нервової системи, які до того ж можуть погіршувати його перебіг. У деяких хворих встановлено зв'язок з’явлення псоріазу з вогнищевою інфекцією (тонзиліт).

Для псоріазу характерна наявність численних спочатку дрібних (розміром з просяне зерно, сочевицю) симетричних поверхневих округлих папульозних елементів, що поступово збільшуються за рахунок периферичного збільшення. При їх злитті утворюються бляшки різного розміру, різко відокремлені від неураженої шкіри, які інколи займають значну ділянку шкірного покрову. Їх контури можуть бути різноманітними – фестончастими, герляндоподібними, кільцеподібними, тощо, колір висипань – від блідо-рожевого до насичено-червоного, залежно від часу їх виникнення. Бляшки вкриті сріблясто-білими лусочками, що легко відділяються.

Висипання можуть розташовуватися на будь-якій ділянці шкірного покриву, але найбільш типовою є локалізація на розгинальних поверхнях верхніх і нижніх кінцівок, особливо на ліктях і колінах, у ділянці крижів і волосистої частини голови. Іноді ізольовано уражуються долоні та підошви. Часто спостерігаються псоріатичні зміни нігтів.

На жаль, псоріаз не можна вилікувати повністю, але можна і необхідно тримати під контролем. У кожному окремому випадку необхідно намагатися з’ясувати можливу причину виникнення чи загострення процесу і призначити відповідне загальне лікування.

Арсенал медичних препаратів для лікування псоріазу дуже  великий, сучасні лікарі навчилися справлятися з ураженням шкіри при псоріазі, проте без активної участі пацієнта в лікувальному процесі  успіх не може бути досягнутий. У зв’язку з цим, для вирішення цього складного завдання пацієнт повинен бути максимально обізнаний про все, що стосується його захворювання, повинен зрозуміти принципи лікування і профілактики.

За необхідності консультації слід звернутися до фахівців шкірно-венерологічного відділення Мереф’янської ЦРЛ розташованного на теріторії лікарні в м. Мерефа по вул. Дніпровська, 148, та в м. Харків, вул. Велика Панасівська, 24

Помазанний В.В.
завідувач шкірно-венерологічним відділенням
КЗОЗ Мереф’янської ЦРЛ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень