A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Про стан захворюваності грипом та ГРІ, кором і проведення протиепідемічних заходів

Дата: 10.12.2018 13:24
Кількість переглядів: 495

Про стан захворюваності грипом та ГРІ, кором і проведення протиепідемічних заходів для недопущення епідускладнень.

Станом на 06.12.2018 епідемічна ситуація з грипу та гострих респіраторних інфекцій є характерною для початку епідемічного сезону. З 40 по 48 тиждень в області перехворіло більше 60 тисяч осіб.

За 48 тиждень (26.11.2018 – 02.12.2018) показник захворюваності перевищив минулорічний на 68%. Захворіло 15010 осіб, з превалюванням захворюваності по м. Харкову (54,6%). Показник захворюваності по області перевищив показник епідемічного порогу на 11,4%, що характеризує рівень захворюваності як середній. Темп приросту захворюваності серед дорослих склав 74,9%, серед дітей 39,2%, що свідчить про подальшу активізацію епідемічного процесу. Рівень епідемічного порогу перевищено у м. Ізюм (на 4,7%), м. Куп`янськ (на 5,6%), Вовчанському (у 3,7 рази), Великобурлуцькому (у 4,8 рази), Дергачівському (у 1,3 рази), Зміївському (на 23,6%), Золочівському (на 13,7%), Куп`янському (на 27,3%) та Нововодолазькому (у 1,8 рази)  районах. Найвищий показник зареєстровано у Вовчанському районі – 1543,55 на 100 тис. населення, найнижчий - у Первомайському районі – 79,27 на 100 тис. населення.

Аналогічною є ситуація у м. Харкові. Захворіло 8200 осіб, інтенсивний показник склав 577,68 на 100 тис. населення, питома вага дітей становить 51,4% (4215 осіб). У порівнянні з попереднім тижнем відбулось зростання захворюваності на 41,6%, у тому числі серед дітей – на 27,9%. Перевищення показника епідемічного порогу не відмічається.

Індикатором інтенсивності розвитку епідемічного процесу є захворюваність дитячого населення, питома вага якого за підсумками 48 тижня становить 54,2%. Переважна більшість захворілих – це школярі (50,9%) та діти, які відвідують дошкільні навчальні заклади (20,2%). Враховуючи шлях передачі грипу та ГРІ, закриті організовані колективи є об’єктами найвищого ризику виникнення ускладнень.

Активізація епідемічного процесу підтверджується циркуляцією вірусу грипу А. За даними вірусологічного моніторингу з початку епідемічного сезону обстежено 862 хворих з підозрою на грип та ГРІ, позитивні знахідки виявлені у 307 осіб (35,6%). У 30 осіб (9,8%) виявлено вірус грипу типу А, з них у 12 осіб – вірус грипу типу А (H3N2) сезонний. Сумісна циркуляція вірусів грипу А, вірусів респіраторної групи (парагрип, РС – вірус, аденовірус) та подальше зростання темпу приросту захворюваності дають підстави прогнозувати подальше зростання кількості хворих та епідемічне поширення вірусу грипу на території області. Своєчасна організація та проведення протиепідемічних заходів дасть змогу запобігти виникненню епідускладнень.

За оперативною інформацією керівників деяких закладів освіти, починаючи з 19.11.2018, з причини відсутності 20% учнів, ними приймається рішення про призупинення навчально-виховного процесу (наказ по закладу). При тому, що відповідно до вимог наказу МОЗ України від 06.11.2015 №732 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 січня 2016 р. за №115/28245, керівники закладів освіти повинні забезпечити інформування місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою прийняття ними рішення про призупинення навчально-виховного процесу за відсутності 20% від загальної кількості учнів з причини захворювання на грип та ГРІ. Термін розмежування учнів на 4-6 діб та закриття окремих класів при більш ніж 50% ураженості їх в одній школі є недостатнім та епідеміологічно необгрунтованим.

Пріоритетним, найбільш ефективним та економічно обґрунтованим заходом у стратегії боротьби з грипом залишається вакцинація, яка поєднує високу специфічність, профілактичну ефективність та економічність. У поточному епідемічному сезоні заплановано щепити більше 75 тисяч осіб, що складає 0,3% від загальної кількості населення та 10,1% від числа осіб з груп ризику. При тому, що за рекомендаціями ВООЗ вакцинація у групах ризику повинна складати не менше 75%. Станом на 06.12.2018 в області щеплено лише 8265 осіб. Згідно зі ст. 8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щеплення за епідемічними показаннями проводяться за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

     Також, слід зазначити, що суттєве значення у питаннях профілактики ГРІ та грипу має дотримання необхідних параметрів мікроклімату приміщень відповідно до вимог санітарних норм для дитячих, навчально-виховних, закладів охорони здоров’я, житлових приміщень і транспорту та дотримання санітарно-гігієнічного, дезінфекційного режиму в них.

За оперативними даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» спалах кору в країні триває, щотижнево реєструється до 2-х тисяч нових випадків. З початку року на кір в Україні захворіло 42040 осіб, переважна більшість з яких діти (26176 осіб). Від ускладнень кору померло 15 осіб, з них 11 дітей.

Незадовільні показники охоплення щепленнями проти кору свідчать, що на сьогодні існує високий ризик подальшого розповсюдження корової інфекції серед населення країни, оскільки показник охоплення щепленнями для формування колективного імунітету повинен складати щонайменше 98,0%. У групі ризику - діти, які не отримали щеплення, підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір та не вакциновані, особи із закритих організованих колективів, студенти, медики, освітяни.

Станом на 06.12.2018 в області зареєстровано 533 хворих на кір, з них 262 (49,1%) дитини. Найбільша кількість хворих зареєстрована серед мешканців         м. Харкова та Харківського   району. Рівень захворюваності розцінюється як високий (показник захворюваності на 100 тисяч населення становить 19,85). Зареєстровано 28 спалахів кору, у т.ч. в навчально-виховних та закладах охорони здоров’я. Питома вага не щеплених серед захворілих склала більше 63,0%.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 5 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», органи місцевого самоврядування у сфері захисту населення від інфекційних хвороб забезпечують проведення профілактичних  і протиепідемічних заходів на територіях населених пунктів та рекреаційних зонах, а також робіт по ліквідації епідемій та спалахів інфекційних хвороб і вирішують питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів і робіт; здійснюють комплексні заходи, спрямовані на ліквідацію епідемій, спалахів інфекційних хвороб та їх наслідків.

Враховуючи вищезазначене, з метою недопущення виникнення ускладнень, керуючись Законами України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» вважаємо за необхідне:

1. Забезпечити виконання завдань регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області (протокол засідання комісії №8 від 30. 11.2018).

2. Забезпечити належну співпрацю із засобами масової інформації щодо висвітлення питань профілактики грипу та ГРІ, кору серед населення.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я  УКРАЇНИ»

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень