A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Другий жіночий конгрес ґендерно орієнтоване бюджетування

Дата: 12.12.2018 09:54
Кількість переглядів: 911

Обговорення проблемних питань ґендерної політики в Україні та впровадження інституційних механізмів щодо ґендерної рівності відбулось на Другому жіночому конгресі, який пройшов 7-8 грудня у місті Києві.

Протягом двох днів на панельних дискусіях учасники й учасниці з’ясовували, як міжнародні зобов’язання впливають на дотримання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері безпеки. Обговорювали, яким чином можна подолати дискримінацію на робочому місці та у підприємництві. Також піднімались теми відповідального батьківства та перебування у декреті чоловіків, тощо.

Під час панельної дискусії на тему кращих практик ґендерно-орієнтованого бюджетування (ГОБ) в Україні заступник Мереф'янського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дмитро Микиша виступив в якості спікера та розповів про використання компоненту ГОБ в Програмі реформування та розвитку систем надання послуг бібліотечним закладам в Мереф'янській міській об'єднаній територіальній громаді на 2019-2021 роки.

Дмитро Микиша в своєму виступі розповів, що знайомство Мереф'янської ОТГ з інструментом ґендерно-орієнтованого бюджетування відбулось завдяки програмі DOBRE та її інституційного партнера – міжнародної організації NDI. Після сформування робочої групи з числа керівного складу Виконавчого комітету Мереф'янської міської ради (до складу якої увійшли: секретар ради, заступники голови, начальники відділів) та проведення серії тренінгів з вивчення методики ГОБ робочою групою, було визначено напрям роботи. Ним стала галузь культури, а саме: зосередження зусилля на реформуванні бібліотечної мережі. 
«На даний час в Мереф’янській громаді відсутня місцева цільова програма, відповідно до якої планувалася робота бібліотечної мережі. Видатки на роботу бібліотек плануються в складі загальної статті видатків на галузь культури і вираховуються переважно з потреб утримання закладів. Це вже є проблемою, оскільки при умові бюджетування за програмно-цільовим методом, в такій ситуації неможливо визначити показники результативності, а, отже, і ступінь ефективності бюджетних витрат. Тому нами було прийнято рішення провести аналіз наявної ситуації у бібліотеках, провести опитування серед населення та на основі отриманих даних розробити програму реформування бібліотечної мережі на території Мереф'янської міської ОТГ. Наша мета - перевести діяльність бібліотек у новий формат, в якому мешканцям та мешканкам громади будуть надаватись сучасні послуги, які відповідатимуть їхнім потребам. І саме ґендерне бюджетування є тим інструментом, яке дозволяє нам досягти цієї мети.Так, 7 грудня на XXVI сесії Мереф’янської міської ради VIІІ скликання проект програми «Про затвердження Програми реформування та розвитку системи надання послуг бібліотечними закладами в Мереф’янській міській об’єднаній територіальній громаді на 2019-2021р.р.» був одноголосно підтриманий депутатським корпусом. Інструмент ґендерно-орієнтованого бюджетування це чесний, справедливий та ефективний інструмент з розподілу та використання ресурсів. Головне – навчитись і вміти ним користуватись!» – зазначив заступник міського голови Дмитро Микиша під час дискусійної панелі.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень