A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Жіноча рада Мереф’янської об’єднаної громади як інститут ефективної розбудови громадянського суспільства

Дата: 10.09.2018 16:16
Кількість переглядів: 1008

На сьогоднішній день зростає роль жінки в українській державі. В Мереф’янській міській об’єднаній територіальній громаді Харківської області успішно функціонує Жіноча рада, представниці якої сприяють забезпеченню участі громадян у вирішенні питань місцевого значення як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування, налагодженню ефективної взаємодії влади та інститутів громадянського суспільства, участі жінок у написанні та реалізації проектів в рамках міських програм та міжнародної технічної допомоги.

Рівноправна участь жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства є не лише вимогою принципів демократії та соціальної справедливості, але й передумовою для сталого економічного розвитку. Подолання проблем ґендерної нерівності – це важливе завдання всіх рівнів влади, зокрема, і місцевого самоврядування.

Саме тому Мереф’янська міська рада, як найближчий до громади рівень влади, прикладає максимум зусиль до того, щоб залучати як жінок, так і чоловіків до процесу управління. Врахування інтересів, потенціалу та потреб кожної статі є виключно важливим для прийняття обґрунтованих рішень, справедливого розподілу ресурсів, пільг та відповідальності між жінками і чоловіками, а також рівного доступу до послуг.

На території Мереф’янської міської об’єднаної територіальної громади проживають 25 585 осіб, з яких – 15 449 жінок та 10 136 чоловіків.

В усі часи жінки нашої громади були активними та цілеспрямованими. Ще у 1996 році 360 представниць організацій та підприємств вирішили об’єднатися і 26 березня утворили Жіночу раду. До її складу ввійшли найпрогресивніші жінки міста – лідери в освіті, економіці та політиці, які з перших днів чітко спланували свою роботу та визначили основні напрямки діяльності.

У період з 2016 до 2017 року 4 000 найактивніших жінок громади були задіяні в роботі Жіночої ради Мереф’янської громади. За цей час їм вдалося провести велику кількість заходів, спрямованих на задоволення соціальних, культурних інтересів та потреб дітей, молоді, жінок і людей похилого віку.

Члени Жіночої ради неодноразово організовували та брали участь у волонтерських акціях, метою яких були збір гуманітарної допомоги для переселенців та учасників із зони АТО, а також матеріальної допомоги хворим дітям. Вирішували організаційні питання щодо поїздок дітей-сиріт та дітей з неблагонадійних сімей до літніх оздоровчих таборів та забезпечення їхнього дозвілля загалом. Велика робота була проведена щодо отримання медикаментів, необхідних для людей з обмеженими фізичними можливостями та тих осіб, хто цього потребує, проте не має можливостей купити ліки за власні кошти. Не забувають жінки про людей похилого віку, шанованих ветеранів та учасників бойових дій.

Саме за активності жінок, в громаді проводиться великий обсяг робіт з благоустрою та впорядкування населених пунктів громади. Жіноча рада тісно співпрацює з Мереф’янською міською радою, Молодіжною радою, громадськими організаціями, органами самоорганізації населення, об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків. Так, жінки організували населення у здійсненні заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, проведення робіт з озеленення та утримання в належному стані садиб, дворів, вулиць, площ, парків, братських могил, обладнаних дитячих та спортивних майданчиків.

Окрім цього, члени Жіночої ради почали брати активну участь у написанні проектів та реалізації заходів в рамках проектів. Мереф'янська міська рада з 2016 року є підписантом загальноєвропейської ініціативи «Угода Мерів». Громада взяла на себе добровільні зобов’язання перевершити цілі, визначені ЄС до 2030 року, зменшуючи викиди СО2 на території Мереф’янської громади щонайменше на 30 %, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. У зв’язку з цим, члени Жіночої ради, спільно з Молодіжною радою, взяли на себе відповідальність і розпочали впроваджувати ідеї з енергоефективності протягом всього літа. Інформаційно-просвітницька діяльність в рамках Днів сталої енергії отримала назву «Літо сталої енергії». Літо сталої енергії розпочалось із кінопоказу для малечі про альтернативні джерела використання енергії у міському кіноцентрі «Спутник». Наступним заходом став велопробіг Понад 300 людей взяли участь у ньому, тим самим виявивши бажання до використання екологічно безпечнішого виду транспорту. У липні члени Жіночої ради, спільно з молоддю, власноруч розробили стенди для інформаційної кампанії «Галерея енергоефективності», що знаходилася у приміщенні Мереф’янської міської ради. Головною метою цього заходу було інформування місцевих жителів та гостей громади стосовно сучасних способів ощадного й ефективного використання енергії та впровадження альтернативних джерел енергії.

Мереф’янська міська рада неодноразово відзначала членів Жіночої ради з нагоди державних та професійних свят, міських урочистостей. Найактивніші жінки нагороджувалися Почесними подяками, грамотами, нагрудними знаками «За заслуги перед містом», їм присвоювалося звання «Людина року Мереф’янської міської об’єднаної територіальної громади», «Гордість громади».

Окрім цього, члени Жіночої ради активно беруть участь у засіданнях Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради, на яких звітують про виконану роботу та вносять свої пропозиції задля всебічного розвитку Мереф’янської громади та надання якісних послуг її жителям.

Діяльність Жіночої ради фінансується за рахунок власних коштів жінок, які входять до складу організації, та спонсорських внесків.

Успішне функціонування Жіночої ради Мереф’янської громади є яскравим прикладом самомобілізації, коли жінки виступили з ініціативою та самостійно впроваджують її у життя. В разі необхідності вони звертаються за консультаціями та підтримкою до певних фахівців чи соціальних інституцій. Але, як правило, беруть на себе всю відповідальність за реалізацію намічених ініціатив.

В умовах реформи децентралізації влади, демократичного процесу залучення людей до обдумування, прийняття рішень, гендерна політика в системі державної служби України має спрямовуватися на забезпечення збалансованої участі жінок і чоловіків у прийнятті рішень, що сприятиме формуванню нового світогляду щодо ролі жінки у сфері управління, а відтак, утвердженню гендерної рівності. Якщо жінки беруть активну участь в житті своєї громади, активізують свої сили і вирішують суспільні питання і проблеми, то значить, перш за все, місцева влада має їм донести, якою силою володіє громадськість в прийнятті суспільно важливих питань.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень