A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Нові правила отримання житлової субсидії на 2019 рік

Дата: 16.01.2019 08:59
Кількість переглядів: 1103

Головне нововведення цього року – на кожного одержувача субсидій буде відкритий рахунок в АТ «Ощадбанк», куди власне і будуть зараховуватись кошти призначеної субсидії. АТ «Ощадбанк» вестиме у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік одержувачів житлової субсидії та коштів, які надходять на рахунок для виплати житлових субсидій, в розрізі кожного одержувача житлової субсидії. Також АТ «Ощадбанк» здійснюватиме переказ коштів на рахунки управителів багатоквартирного будинку, об’єднань та виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між АТ «Ощадбанк» (його установами) та управителями, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг.

Якщо споживач витратив менше коштів, ніж передбачено існуючими нормами, то залишок після завершення опалювального сезону буде переведений на особовий рахунок споживача. Для цього йому необхідно відвідати відділення банку і написати заяву. Споживач зможе користуватися цими грошима на свій розсуд. Але це можливо тільки за відсутності заборгованості за сплату комунальних послуг.

Субсидії планують монетизувати в три етапи.

З 1 січня 2019 року розпочався перший етап монетизації субсидій. Стосується він тих, хто звернувся по допомогу вперше.

З 1 травня 2019 року розпочнеться другий етап. Тоді субсидії монетизують тим, кому вони призначені на неопалювальний період 2019 року.

Остаточна монетизація субсидій завершиться 1 жовтня 2019 року. Тоді вона охопить усіх отримувачів субсидій.

«Сама процедура призначення субсидій у 2019 році залишається без змін. Мешканцю громади (одержувачу) необхідно буде подати в орган соціального захисту населення заяву, декларацію та дозвіл на обробку персональних даних. Потім відбуватиметься електронний обмін інформацією між органом соціального захисту, Мінсоцполітики, банком та підприємством, яке надає послугу» – пояснює Яніна Жувага, начальник відділу соціального захисту населення Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради.

Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива буде надаватися шляхом перерахування коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий у банківській установі, чи виплачуватися йому готівкою у відділеннях поштового зв’язку.

Громадяни, яким житлова субсидія надається у грошовій формі, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг.

Інші одержувачі житлової субсидії, яким вона надається за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (оформлена до 01 січня 2019 року), зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату такої послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість.

Згідно нової постанови* за отриманням інформації щодо будь-яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, одержувачі субсидії повинні звертатися до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

За отриманням інформації щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості (переплати) одержувачі житлової субсидії повинні звертатися до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.

За отриманням інформації щодо операцій, здійснених за обліковим записом одержувача житлової субсидії щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, одержувачі субсидії повинні звертатися до АТ «Ощадбанк». Інформація надаватиметься в порядку, визначеному АТ «Ощадбанк».

*Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. №1176 були внесені зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21.10. 1995 р. №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень