Рекомендації населенню на період весняних паводків
Внаслідок весняного паводку, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового та ін. У зв’язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.
Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на території населених пунктів, сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечне для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках – з летальними наслідками. Ви можете зарадити цим бідам, дотримуючись деяких простих правил.
Пріоритетним джерелом питного водопостачання має бути бутильована вода. За відсутності можливості її споживання рекомендується використовувати воду з централізованих мереж господарсько-питного водопостачання. Але у більшості водопроводів населених пунктів Харківської області відсутні системи очистки та знезараження води перед надходженням її у розподільну мережу, у зв’язку з чим в період весняного паводку не може бути гарантована якість води, особливо за мікробіологічними показниками. Ось чому водопровідну воду перед споживанням необхідно обов’язково кип’ятити. Не використовуйте для пиття некип’ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще – взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води. І ні в якому разі не давайте її дітям!