A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

УВАГА! ТУБЕРКУЛЬОЗ!

Дата: 22.03.2019 15:56
Кількість переглядів: 590

 

24 березня – Міжнародний День боротьби з туберкульозом, саме в цей день у 1882 році вчений Роберт Кох відкрив мікобактерію туберкульозу.

Протитуберкульозна допомога мешканцям Харківського району надається медичними працівниками протитуберкульозного відділення Харківського району , яке розташоване у м. Мерефа.

За офіційною статистикою в Україні щорічно вперше діагностують  туберкульоз у 32000 осіб, кожного дня реєструють 88 нових випадків захворювання. Виліковуються від туберкульозу приблизно 60% хворих , близько 8% хворих переривають лікування, а 12% - помирають.      

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що викликається специфічними збудниками (мікобактеріями) і характеризується переважним ураженням легень, але можливе ураження і всіх інших органів людини.

Збудники туберкульозу відрізняються високою стійкістю до впливу різних факторів (фізичних, хімічних, природних). Особливо високостійкі мікобактерії туберкульозу в висохлому мокротинні хворого на туберкульоз. У вуличному пилу вони зберігаються близько двох тижнів, на сторінках літератури і предметах до 3-х місяців. На пасовищах і в ґрунті, забруднених хворими на туберкульоз тваринами, туберкульозна паличка може зберігатися від декількох місяців до 3-9 років. В умовах низьких температур збудник туберкульозу ще більш стійкий. Навіть в 5-10% розчині соляної та сіркової кислоти бактерії зберігають життєздатність протягом доби.

 Пряме сонячне проміння вбиває мікобактерії туберкульозу влітку за 60 хвилин, взимку - за 2 години; розсіяне сонячне світло - протягом 40-80 діб; ультрафіолетове опромінення - за 2-3 хвилини. При кип'ятінні загибель збудника трапляється за кілька хвилин. 

 Основне джерело туберкульозу - хворий бактеріовиділювач. Мікобактерії з організму хворого можуть виділятися з харкотинням, повітрям при диханні, сечею, калом, слиною, спермою, сльозами, з виразок, нориць. Особливо небезпечним для оточуючих є не вилікуваний хворий, який кашляє. Відомо, що хворий з активною відкритою формою туберкульозу виділяє у зовнішнє середовище від 20 млн. до 6 млрд. мікобактерій туберкульозу. На туберкульоз може захворіти кожен, оскільки ми не можемо припинити дихати.

 Основними шляхами інфікування є повітряний, харчовий, контактний.  Найбільш загрозливим при туберкульозі є повітряний шлях зараження і становить до 90% випадків. Під час кашлю, співу, голосної розмови мікобактерії туберкульозу розповсюджуються від хворої людини на відстань від 1-1,5 до 5 м.

 Більшість інфікованих людей на земній кулі не хворіють на туберкульоз так як їхня імунна система успішно бореться зі збудником. Однак, частина людей має більшу вірогідність захворіти на туберкульоз, це ті. які були в контакті з хворим на активну форму туберкульозу, що виділяє в навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу. Для дітей, особливо маленьких, достатньо короткочасного контакту з хворими на туберкульоз, щоб відбулося зараження мікобактеріями туберкульозу.

 Найбільше уразливими до туберкульозу є діти та підлітки, що страждають хронічними рецидивуючими захворюваннями, які знижують захисні можливості організму: часті простудні захворювання, хвороби носоглотки, легенів, цукровий діабет та ін; також особи, що вживають алкоголь, наркотики, палять, погано харчуються, перебувають в стресових ситуаціях та несприятливих екологічних умовах.

Особи, які інфіковані вірусом імунодефіциту людини, або які вже хворіють на СНІД. У цієї категорії людей перебіг туберкульозу найважчий. 60% хворих на СНІД помирають саме від туберкульозу.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є декотрі ознаки (симптоми), які дозволяють запідозрити туберкульоз. До них відносяться:

1. Постійна немотивована слабкість.

2.Підвищена втомлюваність. 

3. Погіршення або відсутність апетиту.

4. Втрата ваги.

5. Тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури тіла - 37,0 37,5°С). 
6. Пітливість (переважно вночі).

7. Тривалий кашель (протягом 3-х тижнів і більше, з відходженням харкотиння чи без нього).
8. Задишка.

9. Кровохаркання.

 Увага! Будьте пильними помітивши будь-яку з цих ознак! Якомога швидше зверніться до лікаря! Не затримуйте час звернення за медичною допомогою, бо чим раніше виявлено туберкульоз, тим ефективніше лікування!

Основний метод виявлення туберкульозу у дітей це щорічне проведення проби Манту (туберкуліно-діагностика). Проба проводиться спеціально навченою медичною сестрою. Кінцева оцінка результатів здійснюється на 3-й день. Після проведення проби місце введення неможна розчісувати, травмувати та тримати руку в гарячій воді. Одяг повинен бути бавовняний з довгим рукавом. Звичайне купання не впливає на результати проби.

 Щоб уникнути появлення незвичної реакції перед проведенням проби і до її оцінки слід уникати вживання в їжу продуктів, що викликають у Вас алергію (діатез,сип). Проба повинна проводитись тільки в тому випадку, якщо дитина здорова! У випадку, якщо мають місце навіть незначні мінімальні ознаки якого-небудь гострого або загострення хронічного захворювання, проба не проводиться. В подібних випадках її роблять не раніше, ніж через 1 місяць після повного одужання. 

 У Харківському районі, за рахунок районного бюджету, працює програма «Туберкульоз», завдяки якій проводиться туберкулінодіагостика дитячому населенню. Також з 15 років з метою раннього виявлення туберкульозу проводиться флюорографічне дослідження органів грудної клітини 1 раз на рік.        

Якщо ви захворіли і маєте симптоми схожі на туберкульоз, вам необхідно негайно звернутися до лікаря.  При наявності кашлю з відходженням харкотиння необхідно двічі здати його в лікарні за місцем проживання, або в тубдиспансері з метою дослідження на наявність мікобактерій туберкульозу. 

За призначенням лікаря всім хворим з підозрою на туберкульоз виконується рентгенообстеження (рентгенографія) органів грудної клітини.

                                 Як вберегтися від туберкульозу:

1. Турбуватися про своє здоров'я: правильно харчуватися, займатися фізкультурою, спортом, загартовуванням, дотримуватися особистої гігієни, бувати на свіжому повітрі, своєчасно звертатися до лікаря при появленні симптомів будь-якого захворювання.

2. Категорично уникати можливості залучення до шкідливих звичок (паління, вживання або вдихання токсичних речовин та ін.)!

3. Обов’язкове щорічне флюорографічне обстеження населення.

4. Щорічно досліджуватися на туберкульоз шляхом проведення проби Манту (в школі або в поліклініці за місцем проживання). Підліткам додатково проводиться флюорографічне дослідження.        

5. Не відмовлятися в зазначених випадках від щеплення проти туберкульозу (БЦЖ).

6. Негайно звертатися до лікаря при виявленні симптомів, підозрілих на туберкульоз, або у випадку контакту з хворим на туберкульоз.

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень