A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Самовільний підпал рослинності та її залишків заборонено!

Дата: 25.04.2019 16:05
Кількість переглядів: 551

З початком весни оживає природа: усе просинається та розквітає під променями теплого сонечка. І уся ця краса опиняється під великою загрозою через підпали трави та лісів. Вогонь безжально нищить усе живе.

Не оминуло таке лихо і територію нашої громади. Так, протягом останніх тижнів, невідомими регулярно здійснюються підпали  в районі Сухоярського лісу та діброви нагірної частини, де ростуть рідкісні червоні дуби. Люди, які чинять таке зло помиляються, вважаючи,що цим допомагають природі. Насправді такі дії несуть їй не поміч, а суттєву загрозу : з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав’янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту. Лісові пожежі знищують птахів і звірів, що живуть в лісах, знижують приріст деревостоїв,послабляють лісові масиви, а потім засохлі деревостої стають осередком шкідників і хвороб лісу. Лісові пожежі несуть величезні економічні і екологічні втрати.

Крім того, у статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено ШТРАФ за самовільний підпал рослинності чи її залишків!

Чому не можна палити траву:

1)У дикій природі усе передбачено так, щоб трава, кущі росли після зими самі, без пожеж. У нашому кліматі трава перегниває за зиму і не є перешкодою для молодої порості, а з часом перегнивають і гілки. Окрім цього, гілки в траві – прекрасне місце для гніздових птахів.

2) Ефект швидшого росту трави в результаті випалювання є ілюзорним. Суха трава просто приховує спочатку молоді зелені пагони, і невипалені ділянки здаються сірими. Тоді як на почорнілих випалених ділянках зелена трава добре помітна.

3) Під час випалювань вже починає рости трава, квіти. Кущі починають свій активний вегетативний період – тобто ростуть, хоча неозброєним оком цього і не видно. Таким чином, весняні випалювання шкодять траві й кущам. Після випалювань виживає і першою пускається в ріст, заглушаючи ослаблену і майже занапащену іншу флору, найгрубіша, невибагливіша трава і бур’ян.

4) Гинуть насіння рослин і самої трави над поверхнею землі, на землі і насіння під землею. Насіння кожного виду рослин повинне проходити певний температурний режим для того, щоб зійти. Під час випалювання вони просто гинуть. Виживають лише кореневища рослин, що глибоко знаходяться у грунті. Але не усі рослини багаторічні. Багато з них – однорічні і розмножуються насінням.

5) В результаті випалювання сухої трави обідняється видовий склад лугової рослинності і тваринного світу. Скрізь, де пройшов вогонь, не буде вже колишнього різнотрав’я, бур’яни захоплять територію, що звільнилася.

6) Гинуть багато комах, їх личинки, лялечки. У вогні горять усі живі істоти – сонечка, жужелиці, дощові черв’яки й інші, що винищують різних шкідників саду і городу, й ті, що беруть участь в процесі утворення грунту. Для дощових черв’яків зайвої сухої трави не буває. Вони дружно і швидко її переробляють, перетворюючи на цінне добриво, вносячи його в глибинні шари до коренів рослин, і одночасно роблять його пухким, живим. Суха торішня трава – не сміття, а безцінне живлення, житловий будинок, притулок, умови для життя, створені самою природою. У містах, в кам’яних джунглях, земля позбавлена рослинності, вона гола і витоптана. Природа так вижити не може – у неї свої закони, які варто поважати.

7) Випалювання сухого травостою викликає загибель кладок і місць гніздових птахів таких як кряква, чирок-тріскунок, чайка, кропив’янка, бекас, очеретяна і звичайна вівсянки, польовий, лісовий і чубатий жайворонки, луговий коник. Гніздовий період цих птахів починається на початку квітня. З випалених місць птахи йдуть, а значить йдуть і від нас. Тварини і птахи дуже бояться вогню.

 

Голова РК ОСН «Захід» Надія Кравцова.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень