A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

УВАГА!!! Нова небезпечна хвороба великої рогатої худоби!

Дата: 07.05.2019 14:53
Кількість переглядів: 707

У зв'язку з складною епізоотичною ситуацією яка склалась в країнах, які межують з Україною, існує ризик виникнення на території нашої країни нової хвороби великої рогатої худоби - заразного вузликового дерматиту. Дана інфекція до цього часу в нашій державі не реєструвалась. Хвороба особливо небезпечна в теплий період часу (весна, літо, осінь), тому що передається комахами які живляться кров’ю, то ймовірно, що вже найближчим часом вірус може потрапити на Україну. Хвороба з'явилася за 340 км від Харківської області.

Нодулярний дерматит - вірусна хвороба великої ВРХ, проявлення якої характеризується лихоманкою, утворенням типових вузликів (горбиків) на шкірі, генералізованим лімфаденітом, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, ураженням очей, слизових оболонок травного каналу й дихальних шляхів. Ця хвороба вражає тварин будь-якого віку. Продуктивність корів падає в рази, бугаї можуть ставати тимчасово або перманентно стерильними, інфіковані тільні корови абортують або народжують телят, уражених нодулярним дерматитом.

Для людей ця хвороба не шкідлива, але надає дуже великі збитки, тому що вражає тварин які утримуються як в господарствах, так і в приватному секторі. У разі виникнення хвороби падіж тварин досягає від 40 до 70%, падіж телят до 90%, зниження продуктивності складатиме 30-40%, крім того при виникненні захворювання здійснюється повна утилізація молока впродовж карантину на період 28 днів, у зв’язку з сильним схудненням хворих тварин доводиться забивати. У разі виникнення хвороби в раніше благополучних регіонах негайно здійснюють забій усіх хворих та підозрюваних щодо захворювання тварин, ретельну дезінфекцію та дезінсекцію, проводять усі карантинно-обмежувальні ветеринарно-санітарні заходи.

Враховуючи, що щеплення від цієї хвороби та спеціального лікування в нашій країни на цей час не існує, зберегти худобу від неї можливо лише при проведенні профілактичних заходів. Насамперед. проводять захист худоби від нападу комах які живляться кров’ю, проводиться профілактична дезінсекція тваринницьких приміщень. Вивід тварин на пасовище дозволяється після попередньої їх обробки засобами, що забезпечують захист тварин від укусів комах.

Нагадуємо,  що в разі підозри або загибелі тварин внаслідок ЗВД ВРХ потрібно звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини Харківського району за телефонами: 742-15-14, 742-15-12.

Харківське районне управління Держпродспоживслужби.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень