A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

10 травня - День боротьби з меланомою в Україні

Дата: 10.05.2019 08:00
Кількість переглядів: 1063

Кожен з нас має на тілі родимки (невуси), одні з яких з’являються відразу після народження або в перші місяці після нього (вони називаються вродженими), інші виникають протягом життя (вони мають назву набутих невусів).

В більшості випадків невуси не становлять небезпеки для нашого життя, проте іноді на шкірі може виникати таке захворювання, як меланома, яке представляє собою злоякісну пухлину, що виникає з пігментних клітин (меланоцитів). Частіше (70%) меланома з’являється на неушкодженій шкірі, рідше – на фоні існуючої родимки. Слід зазначити, що меланома є повністю виліковною на початковій стадії, тому своєчасна діагностика надзвичайно важлива. Кожна людина повинна періодично оглядати свої родимки самостійно за допомогою дзеркала або просити оглянути невуси близьких родичів.

Які ознаки можуть свідчити, що родимка стала небезпечною?

Існують 2 основних правила, за якими можна запідозрити меланому шкіри.

Правило АКОРД – це абревіатура, кожна літера якої відображає певну зміну пігментного новоутворення: А – асиметрія (нерівність родимки при розділенні її умовною лінією наполовину), К – край (нерівний, хвилястий, зубчатий, обірваний, розмитий), О – окрас (зміна кольору як в сторону потемніння, так і посвітління або почервоніння), Р – розмір (більше 6 мм, що дорівнює діаметру тупого кінчика звичайного олівця), Д – динаміка (зміни у зовнішньому вигляді родимки або поява свербіжу, печіння, лущення, мокнуття або кровоточивості).
Правило гидкого каченяти засновано на тому, що всі родимки на нашій шкірі більш-менш однотипні, іноді двотипні (наприклад, є невеликі коричневі пласкі та більші, випуклі, що схожі на цвітну капусту). Поява родимки, яка відрізняється від інших, може свідчити про небезпеку.
Слід зазначити, що одна окремо взята ознака (наприклад, збільшення діаметру невуса більше 6 мм) не говорить про те, що у Вас меланома шкіри, проте це означає, що Вам необхідно показати Вашу родимку лікареві, який оцінить клінічну картину в цілому, зробить дерматоскопію та за необхідності запропонує подальше обстеження і лікування.

Перевірити родимки, зробивши дерматоскопію, можливо в шкірно-венерологічному відділенні Мереф’янської ЦРЛ, за адресою: м.Мерефа, вул. Дніпровська, 148, поліклініка, 2 єтаж, кабінет №26.

Районний лікар-дерматовенеролог, Помазанний В.В,

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень