A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Правові наслідки несплати орендної плати

Дата: 26.06.2019 14:43
Кількість переглядів: 645

Правові наслідки несплати орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності до міського бюджету

Одним із джерел поповнення міського бюджету є надходження від сплати орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності громадянами та суб'єктами господарювання.

Але не всі користувачі земельними ділянками є сумлінними платниками орендної плати. Це призводить до того, що Виконавчий комітет Мереф'янської міської ради вимушений застосовувати до неплатників заходи примусового стягнення заборгованості перед місцевим бюджетом через судові органи. Що, знову ж таки, тягне за собою відшкодування основної суми заборгованості з таких неплатників, а також стягнення додаткової суми пені за несвоєчасну сплату та компенсацію витрат по сплаті судового збору.

Так, рішенням Харківського районного суду Харківської області були задоволені позовні вимоги Мереф`янської міської ради до громадянина «С» про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою за договором оренди земельної ділянки та вирішено стягнути з відповідача на користь Мереф`янської міської ради суму основного боргу по сплаті орендної плати, за договором оренди земельної ділянки у розмірі 75478,22грн., суму пені за несвоєчасну сплату у розмірі 162902,39 грн, та витрати по оплаті судового збору у розмірі 3575,72 грн.

Підставою для звернення до суду стало те, що відповідно до договору оренди земельної ділянки від 15.02.2008 р., громадянину «С» була надана в строкове платне користування земельна ділянка. На вказаній земельній ділянці знаходиться нежитлова будівля, яка належить на праві власності громадянину «С». Але, Відповідач не виконує взяті зобов'язання по сплаті орендної плати за користування земельною ділянкою, в результаті чого й утворилась така заборгованість перед міським бюджетом.

Також, рішенням Господарського суду Харківської області були повністю задоволені позовні вимоги Виконавчого комітету Мереф'янської міської ради та стягнуто з ТОВ «000» на користь Виконавчого комітету Мереф'янської міської ради суму заборгованості за Договором про добровільне відшкодування Мереф'янській міській раді збитків, заподіяних внаслідок використання земельної ділянки з порушенням чинного законодавства про плату за землю, в розмірі 55587,60 грн, пеню в розмірі 692,20 грн, та витрати зі сплати судового збору в розмірі 1921,00 грн.

Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що підприємство в порушення умов договору з лютого 2018 року по час звернення до суду, не здійснювало платежі по сплаті відшкодування збитків за користування земельною ділянкою.

Підсумовуючи викладене, варто зазначити, що своєчасна та в повному обсязі сплата орендної плати за користування земельними ділянками територіальної громади громадянами та суб'єктами господарювання, сприяє зміцненню основи місцевого самоврядування та підняттю рівня самодостатності міського бюджету Мереф'янської міської ради.

 

Начальник юридичного відділу

Виконавчого комітету Мереф'янської міської ради Ірина Овчарова.

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень