A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Гриби: друзі чи вороги?

Дата: 01.08.2019 09:57
Кількість переглядів: 787

Гриби – дарунок лісу, але водночас вони  є небезпечним продуктом харчування,  який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

За статистичними даними 87 % від загальної кількості отруєнь є отруєння свіжими дикорослими грибами, 13% – отруєння консервованими, сушеними та соленими грибами.

Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше) після вживання. У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються гострий біль у животі, нудота, блювання, пронос, запаморочення, рідкий пульс. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.

Пам’ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.

Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.

4. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

5. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.

6. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

7. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

8. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень