A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Обережно! Кір!

Дата: 21.08.2019 13:27
Кількість переглядів: 487

Кір – це гостре вірусне захворювання, яке характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизових оболонках ротової порожнини (щоки) і папульозно-плямистим висипом на шкірі. На теперішній час кір залишається однією з найбільш поширених вакцинокерованих інфекційних хвороб, що передається повітряно-крапельним шляхом.

Інкубаційний період кору в середньому триває 9 – 11 днів, може продовжуватися до 17 – 21 днів.

Джерелом інфекції є хворі на кір в катаральному періоді і перші три дні висипань. Інфікована людина стає небезпечною для оточуючих на 9 – 10-й день після контакту з хворим на кір. Шлях передачі – повітряно-крапельний (поширюється при розмові, кашлі, чханні).

Кір найчастіше ускладнюється вторинною бактеріальною пневмонією. У дітей раннього віку виникають запалення гортані (ларингіт) і бронхів (бронхіт), стоматити. У дорослих кір може сприяти розвитку менінгітів і менінгоенцефалітів, а також плевритів. Рідкісне, але досить небезпечне ускладнення – коровий енцефаліт.

Сприйнятливість до кору не залежить від віку людини. Єдиною захищеною від кору віковою групою є діти перших 3 місяців життя, які народилися від матерів, що мають протикоровий імунітет. Інфікуватися на кір може будь-яка особа, яка не має специфічного імунітету, тобто та, яка не була вакцинована, або не до кінця одужала після перенесеної хвороби.

Для запобігання захворювання і тяжких ускладнень єдиним заходом залишається вакцинація проти кору, яку проводять у 12 місяців, ревакцинацію – у 6 років. Ефективність протикорової вакцини однакова, незалежно від того яка вакцина застосовувалася – корева моновакцина чи тривакцина КПК (кір, паротит, краснуха).  При відсутності вакцинації рекомендовано провести щеплення моно-вакциною від кору у будь-якому віці до 30 років.

Для екстреної профілактики у вогнищі вводиться протикорова вакцина до 3-го дня від моменту контакту з хворим на кір, або протикоровий імуноглобулін до 6-го дня від моменту контакту з хворим на кір. Щеплення забезпечує стійкий захисний ефект протягом 15 років.

На сьогодні вакцинація розглядається світовою спільнотою як найбільш економічний та доступний засіб боротьби з інфекціями та засіб досягнення активного довголіття для всіх соціальних груп населення як у розвинутих країнах, так і в країнах, що розвиваються.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень