A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Відкрито меморіальну дошку Івану Перемоту

Дата: 05.09.2019 17:24
Кількість переглядів: 1068

Сьогодні, 5 вересня, саме у День 424-ої річниці святкування Дня міста Мерефи та 76-ої річниці визволення об’єднаної громади від нацизму у Другій Світовій війні, у нашій громаді сталася значна подія.

На будівлі Мереф’янської загальноосвітньої школи №1 відкрили меморіальну дошку Івану Перемоту (1879 – 1953), Праведнику Народів Світу та засновнику цієї школи. Зазначаємо, що Іван Перемот до війни був директором школи, а з 1943 по 1953 працював вчителем фізики та математики. Цей педагог зробив великий внесок не тільки у розвиток своєї школи, а ще й став основоположником усієї  системи освіти міста Мерефи.

Фото без опису Фото без опису

Крім цих досягнень, Іван Перемот був світлою достойною наслідування людиною. Так, у роки німецької окупації  вони разом з дружиною Тетяною, ризикуючи своїми життями, рятували євреїв від переслідувань та як могли допомагали людям у різних бідах. 26 січня 1998 р, Яд ва-Шем (ізраїльський національний меморіал Катастрофи Голокосту та Героїзму в Єрусалимі) удостоїв сім’ю Перемотів почесним званням «Праведник народів світу».

Право відкрити меморіальну дошку було надано Веніаміну Сітову, Мереф’янському міському голові та Леоніду Леонідову, голові громадської організації «Харківський обласний комітет «Дробицький яр»».

Фото без опису Фото без опису

На заході були пристутні голови Харківських громадських організацій : музеїв голокосту та колишніх в’язнів гетто, представники громадських організацій нашої громади, вчителі, учні старших класів та активні мешканці громади.

Гості, ансамбль Народної пісні «Надія» (кер. Н. Циган) при громадській організації в’язнів –жертв нацизму, своїми піснями нагадав трагічне воєнне минуле нашого народу. А Народний Аматорський колектив «Водограй» (кер А. Рождественська) вкотре оспівав красу та неповторність рідної землі.

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Далі захід продовжився у актовій залі школи, де учні старших класів разом з директором закладу Аллою Лінник, начальником відділу освіти, культури  та спорту Виконавчого комітету Русланом Дейнекою та вчителями, провели для усіх гостей відкритий урок з історії, лейтмотивом якого була істина, що добро навіть тільки однієї людини може змінити світ.

Фото без опису Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень