A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Профілактика отруєння грибами

Дата: 16.09.2019 16:20
Кількість переглядів: 418

Осінь - сезон збору грибів, а отже і підвищеного ризику отруєнь грибами. Токсини різних грибів по різному діють на організм, викликаючи різні наслідки. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі потерпілий помирає в короткі терміни. Діти більш сприйнятливі до дії токсинів грибів.

Отруєння може статися при вживанні в їжу отруйних грибів (мухомор, несправжній опеньок, бліда поганка та інші) або їстівних, але зіпсованих грибів (запліснявілі, покриті слизом та ті гриби, що довго зберігалися). Найнебезпечнішим для життя грибом є бліда поганка.

Ознаками отруєння грибами є: нудота, блювота, рясне слиновиділення, сильна пітливість, зростаюча слабкість, задишка, запаморочення, сильні болі в животі, головний біль, рідкі випорожнення. Якщо при отруєнні сталося ураження центральної нервової системи, то спостерігаються такі ознаки: судоми, порушення зору, збудження, марення, галюцинації.

У разі якщо після прийому грибів у кого-небудь в сім'ї з'являються ознаки ураження шлунково-кишкового тракту, не слід покладатися на домашні засоби. Пам'ятайте, пізно почате лікування (на 2-5 добу) в більшості випадків безуспішне!

Головним принципом долікарської медичної допомоги при отруєнні грибами є деконтамінація - видалення токсину, що не всмоктався. Важливо викликати блювоту (якщо не було мимовільної блювоти) і промити шлунок, випити води з активованим вугіллям або іншим сорбентом (важливо щоб вона залишалася в шлунку якийсь час). Для уточнення діагнозу зберігають всі не з'їдені гриби.

Правила, яких необхідно дотримуватися, щоб уникнути отруєння грибами:

- Збирати слід тільки відомі Вам види грибів. Невідомі або сумнівні гриби не можна вживати в їжу.

- Не кладіть у кошик і не купуйте переросли, в'ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби.

- Не дозволяйте дітям брати отруйні гриби в руки. Не пробуйте підозрілі гриби на смак. Гриби  продукт швидкопсувний. Не відкладайте їх переробку!

- Перед відварюванням ретельно мийте гриби від частинок піску і грунту.

- Маринувати і солити можна всі їстівні гриби, обов'язково попередньо прокип'ятивши їх 10-15 хвилин.

- Ніколи не купуйте грибні консерви, закриті кришками в домашніх умовах, а також сухі гриби, грибну ікру, різні салати з грибами на ринку.

- Не збирайте гриби поблизу промислових підприємств, автомобільних трас.

 

 

Харківське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень