A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

Дата: 24.01.2020 10:01
Кількість переглядів: 621

21 лютого 2006 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження». В преамбулі вказаного закону зазначено: «Цей Закон спрямований на захист від страждань і загибелі тварин унаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав та укріплення моральності й гуманності суспільства».

У відповідності до ст. 4 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», поводження з тваринами ґрунтується на таких принципах:

  • жорстоке поводження з тваринами є несумісним з вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині;
  • забезпечення умов життя тварин, які відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям;
  • право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені відповідно до цього Закону;
  • заборона жорстоких методів умертвіння тварин;
  • відповідальність за жорстоке поводження з тваринами;
  • утримання і поводження з домашніми тваринами без мети заподіяння шкоди як оточуючим, так і самій тварині.

 

Статтею 35 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» встановлено, що за порушення вимог цього Закону винні особи несуть кримінальну, адміністративну та цивільно-правову відповідальність згідно із законом.

Адміністративна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами передбачена ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин, або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, пропаганда жорстокого поводження з тваринами -тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Насильницькі дії стосовно тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті -тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами передбачена            ст. 299 Кримінального кодексу України.

Так згідно даної статті жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій - караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, - караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Статтею 27 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначено основні напрямки державної політики у сфері захисту тварин від жорстокого поводження, які полягають в наступному:

  • контроль за дотриманням законодавства про захист тварин від жорстокого поводження;
  • установлення єдиних норм у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;
  • пропаганда гуманного поводження з тваринами, розробка та впровадження освітніх програм з охорони та захисту тварин від жорстокого поводження;
  • установлення відповідальності за порушення законодавства про захист тварин від жорстокого поводження.

 

Мереф’янське бюро правової допомоги

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень