A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

Дата: 02.04.2020 09:08
Кількість переглядів: 699

Щороку 2 квітня (починаючи з 1967 року) — в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги, у світі відзначається – Міжнародний день дитячої книги.

Таке свято актуальне і в Україні, воно підкреслює надзвичайно важливу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь. Зазвичай, до цього дня у бібліотеках приурочують проведення тижня дитячої та юнацької книги, проходять ранки, конкурси, виставки та конференції, присвячені найкращим книгам світу.

У нашій громаді головним осередком дитячих книжкових багатств є Дитяче відділення Мереф’янської центральної бібліотеки. Щорічно у цей день у закладі весело та пізнавально проходить «Свято дитячої книги».

У зв’язку з обмежувальними заходами, цьогоріч святкувань на базі бібліотеки не буде, однак ми поспілкувались з завідувачем дитячого відділення бібліотеки Валентиною Лисенко, вона розповіла про те, як і чим до сьогодні живе бібліотека.

«Стосовно дитячої бібліотеки, то у її фонді налічується 22 000 книжок, найбільшим попитом у юних читачів користується пригодницька література та книги зі шкільної програми. Ми маємо 1600 читачів (від дошкільнят до учнів 9 класу, батьки дітей та вчителі).

Сучасні автори – це черговий виток розвитку суспільства та нова ментальність. Але, у наш бурхливий час, коли стрімко проходить диджиталізація у суспільстві, великий потік інформації, що його дістає дитина з усіх можливих джерел стає вибірковим. Тому хочеться побажати творам сучасних дитячих письменників пройти випробування часом на подальше життя і увійти до скарбниці нашої літературної спадщини, ну а самим бібліотекам у будь-якому поколінні постійно мати активних та допитливих читачів» – говорить Валентина Лисенко.

Також нам вдалося поспілкуватися з деякими читачами дитячого відділення бібліотеки та отримати їх відгуки:

Валерія Андрющенко (16 років)

«З міською бібліотекою мене пов'язують довгі роки дружби. Мама записала мене коли я пішла в 1 клас, щоб я могла брати цікаві для себе книги. Оскільки, я була ученицею театрального класу, то я не тільки відвідувала бібліотеку, заходи які готувалися в ній, а ще й брала в них безпосередню участь. Співробітники бібліотеки з дитячих років старанно прищеплювали любов до літератури. Завдяки їм, я не просто дізналася нових авторів, нові твори, нові течії, але і зблизилася з літературою настільки, що вона стала невід'ємною частиною мого життя. Я брала участь у багатьох проєктах, конкурсах, фестивалях нашої бібліотеки. Двічі була учасником Всеукраїнського конкурсу "Найкращий читач України" на його обласному етапі. Кожен рік співробітники бібліотеки проводили цікаві літературні зустрічі, вечори поезії, літературні вітальні та ретельно формували мій світогляд і поповнювали словниковий запас тим самим, збагачуючи мою мову. Всі підготовлені для нас заходи, були пронизані любов'ю, добром, бажанням зробити наше життя яскравішим. У цьому році я закінчую школу і готуюся до ЗНО. Любов до слова, до літератури, привиті мені з дитинства, сподіваюся, допоможуть мені під час здачі іспитів і в подальшому житті».

Максим Мороз (16 років)

«Як відомо, бібліотека – храм знань і наша Мереф’янська бібліотека не є винятком. Кожен, хто любить читати "живі книжки", може сюди прийти й обрати те, що до вподоби. Тут є й дитячі книжки, книжки для підлітків і дорослих, багато різножанрових романів, книжки з історії та природничих наук тощо. Дуже тішить наявність великої кількості книг українських і зарубіжних авторів. Окрім того маса сучасних і класичних творів. Якщо читач не хоче брати книгу додому, до його уваги є комфортний читацький зал з Wi-Fi та комп'ютерами. Наша бібліотека йде в ногу з часом, і певен, що так буде і надалі. Особисто мені подобається брати пригодницькі романи, яких є дуже багато в бібліотеці, полюбляю читати різні новели та повісті, часто беру книги з історії України. Важливо, що пані бібліотекарі завжди допоможуть не розгубитися серед безлічі книг. Додам, що бібліотека дає можливість брати участь в різних конкурсах. Рекомендую усім заходити до цього храму знань , адже там розум поколінь».

Лада Переверзєва (9 років)

«До бібліотеки мене записала мама. Так як я навчаюся у театральному класі, то беру участь у багатьох заходах, які проходять саме тут. Дуже подобаються бібліотекарі – чемні та розумні. У самій бібліотеці затишно та добре.Також я із задоволенням відвідую уроки з англійської мови клубу «Make it easy», які проходять у бібліотеці».

 

До відома! Диджиталізація (англ. digitalization )— оцифрування, переведення інформації в цифрову форму. Більш технологічне визначення: цифрова трансмісія даних, закодованих у дискретні сигнальні імпульси.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень