A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Призначення експертизи про встановлення порядку користування квартирою або житловим будинком

Дата: 02.04.2020 13:23
Кількість переглядів: 941

Для правильного розгляду судом справи про встановлення порядку користування квартирою (житловим будинком), а саме для з’ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право.

ЗУ «Про судову експертизу» визначено правові, організаційні і фінансові основи судово-експертної діяльності з метою забезпечення правосуддя України незалежною, кваліфікованою і об’єктивною експертизою, орієнтованою на максимальне використання досягнень науки і техніки.

Відповідно до статті 1 цього закону судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об’єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Отже з’ясування судом обставин, що мають значення для справи, може відбутися за умови проведення відповідної експертизи.

Так, судова практика свідчить, що під час розгляду судом справи про встановлення порядку користування квартирою (житловим будинком) суд призначає судову будівельно-технічну експертизу, посилаючись на вимоги ст. 103 ЦПК України.

Пунктом 5. Розділу ІІ науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 р. № 53/5 передбачено можливість проведення будівельно-технічної експертизи.

Згідно п. 5.1 цих науково-методичних рекомендацій основними завданнями будівельно-технічної експертизи є в т.ч. визначення можливості та розробка варіантів розподілу (виділення частки; порядку користування) об’єктів нерухомого майна.

Також, пунктом 5.1.1 визначено, орієнтовні питання які можуть бути вирішені при проведенні такої експертизи. (Наприклад: Які варіанти розподілу (виділення частки; визначення порядку користування) об’єкта нерухомого майна можливо визначити відповідно до часток співвласників (вказати частки) та вимог нормативно-правових актів).

Для вирішення питань щодо визначення технічної можливості розподілу (виділу частки; визначення порядку користування) об’єктів нерухомого майна (житлових будинків, квартир) та надання варіантів такого розподілу експерту необхідно надати правовстановлювальні документи на об’єкт нерухомості (договір купівлі-продажу, договір дарування, договір міни, свідоцтво про право власності та ін.), дані щодо часток співвласників, документ про приймання в експлуатацію об’єкта (акт прийняття в експлуатацію), матеріали технічної інвентаризації (технічний паспорт), дані щодо фактичного використання нерухомого майна.

Отже, з огляду на наведене, в матеріалах експертизи експерт визначає декілька можливих варіантів користування квартирою (житловим будинком). З урахуванням думки сторін по справі, суд встановлює один з передбачених експертизою варіант користування квартирою (житловим будинком).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень