A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Відділ соціального захисту населення інформує

Дата: 08.04.2020 09:13
Кількість переглядів: 1051

2 квітня 2020 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)”, яким врегульовано питання продовження виплати на період карантину всіх пенсій і допомог людям, в яких на цей час припадає перекомісія МСЕК та ЛКК про встановлення інвалідності і перепризначення (продовження) пенсій і допомог на новий період, без заяв та без будь-яких документів.

Пропонуємо ознайомитися із відповідями на актуальні питання щодо нового Закону:

1. «Я отримую допомогу як малозабезпечена родина. У мене закінчується термін дії допомоги, мені потрібно звертатися до відділу соціального захисту населення?»

 Ні. Згідно з новим законом, до ст. 15 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» вноситься нове положення:

 «Установити, що строк виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, яким вона була призначена раніше, продовжується без подання необхідних документів на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі заяви та необхідних документів, поданих після закінчення терміну дії зазначених заходів.»

Таким чином, під час карантину Управління соціального захисту населення (далі – УСЗН) не має права припинити виплату допомоги, навіть, якщо попередній 6-місячний період закінчився. Після закінчення карантину заявник обов’язково повинен звернутися до відділу соціального захисту населення для подачі повторної заяви для призначення допомоги та надати всі необхідні документи .

2. «Я отримую пенсію по інвалідності. У мене наближається термін перекомісії. Що мені робити в такій ситуації?»

Згідно з новим Законом, в розділі «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» додається наступний пункт:

 «14б. У випадку пропуску, в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю виплата пенсії по інвалідності не зупиняється до закінчення терміну дії зазначених заходів з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої пенсії на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю.»

Таким чином, на період карантину виплати пенсії не можуть бути призупинені, але після закінчення карантину заявнику необхідно пройти перекомісію та надати необхідні документи до Пенсійного фонду.

Це також стосується випадків, якщо громадянин отримуєте соціальну допомогу по інвалідності. До статті 18 Закону України "Про державну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" внесений наступний пункт:

«31…У випадку пропуску, в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, строку переогляду особою з інвалідністю виплата державної соціальної допомоги не зупиняється до закінчення терміну дії зазначених заходів з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю».

Таким чином, в будь-якому випадку соціальні виплати будуть виплачуватися до кінця карантину, але після його закінчення заявнику потрібно звернутися до відділу соціального захисту населення з необхідними документами.

Аналогічні зміни стосуються осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю. До ст. 18 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" додані наступні пункти:

 «21 . У разі пропуску в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)… строку переогляду особою з інвалідністю з дитинства або дитиною з інвалідністю виплата державної соціальної допомоги не зупиняється до закінчення терміну дії зазначених заходів з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю з дитинства або дитини з інвалідністю.

22. Вжити заходи щодо недопущення зменшення розміру виплат державної соціальної допомоги, а також проведення індексації виплат, після завершення здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України».

3. «Мені встановили інвалідність, але я не встиг подати всі необхідні документи протягом трьох місяців з моменту проходження комісії. Коли я тепер отримаю гроші?»

Після закінчення карантину, але в повному обсязі. В Прикінцеві положення Закону України "Про державну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" внесений наступний пункт:

 «31. Установити, що визначені частиною першою статті 5 цього Закону строки звернення за допомогою продовжуються на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, та один місяць після дати його завершення»

В ст. 5 даного закону йде мова про термін, якщо звернення за допомогою відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності, допомога призначається з дня визнання осіб особами з інвалідністю органами медико-соціальної експертизи.  

Таким чином, якщо особі встановили інвалідність, але вона не встигла подати документи на соціальну допомогу до початку карантину, то після карантину необхідно звернутися до відділу соціального захисту населення. Після звернення заявнику  зобов'язані виплатити всю суму соціальних виплат з моменту встановлення групи.

4.«Я маю статус ВПО. Чи будуть мені автоматично продовжувати адресну допомогу? А якщо - ні, чи можуть в УСЗН від мене вимагати складання акта обстеження матеріально-побутових умов?»

Згідно п. 4 Прикінцевих та перехідних положень нового Закону:

«На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни:

  • забороняється здійснення перевірок фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб при призначенні (відновленні) соціальних виплат;
  • комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам приймають рішення про призначення (відновлення) або відмову в призначенні (відновленні) соціальних виплат, без акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї;
  • продовжується виплата внутрішньо переміщеним особам соціальних виплат (пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування), призначених до періоду встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень