A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Звернення до мешканців громади щодо заборони спалювання листя і сухої трави

Дата: 23.04.2020 11:20
Кількість переглядів: 867

Нагадуємо про заборону спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах передбачає покарання у вигляді накладення штрафу.

Щорічно, в осінній та весняний період горить суха трава та залишки минулорічного листя, знищуючи на своєму шляху все живе. У вогні гинуть корисні комахи, які зимують у верхніх шарах ґрунту, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря. А за нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються до ґрунту.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Шкода від спалювання листя і сухої трави украй небезпечна. До складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Спалювання листя та трави призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Здебільшого люди мало зважають на те, що листя, трава, чи сміття тліє. Ну тліє собі, ну й нехай. Але під час тління через брак кисню утворюється багато монооксиду вуглецю або, інакше кажучи, чадного газу (CO). Такий газ є дуже отруйним, здебільшого тому, що, потрапляючи у кров, сполучається з гемоглобіном. Концентрація цього газу в повітрі всього лиш рівня 0.05% здатна викликати головний біль, погіршення зору та слуху, а 0.1% за дві години може і взагалі вбити. А для настання летальних наслідків від вуглекислого газу його має бути у 30-40 разів більше: від 3% до 5% концентрації у повітрі.

Також не забувайте, що неконтрольоване полум’я може перекинутися на ліси, степи чи населені пункти й спричинити масштабні пожежі, які завдадуть неймовірних збитків, матеріальних, екологічних та гуманітарних. Особливо коли підпал здійснюють у вітряну погоду. А у тиху погоду дим зазвичай стелиться землею, від чого страждають місцеві мешканці.

Отже, наступного разу, коли надумаєте спалити листя, сміття чи суху траву, подумайте про те, скільки шкоди ви цим завдасте довкіллю, оточенню та самому собі.

Нагадуємо, що Президент підписав закон щодо посилення відповідальності за підпал сухої трави. А це – збільшення штрафів у 18 разів.

Виконавчий комітет Мереф’янської міської ради


Підпали – пережиток минулого. Альтернатива – компостування.
Проста альтернатива використання сухої рослинності - це робити компостування, тобто утворення компосту з подальшим використання у якості добрива.

Викопайте яму глибиною півметра та шириною 1,5 м. Згребіть листя, рівномірно пересипаючи його землею. Залийте все це водою та накрийте шаром землі завтовшки 10–20 см. Протягом літа перемішуйте. Компост готовий, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. Згодом таке органічне добриво можна використати для вазонків чи овочевих грядок.


 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень