A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Відчуження нежитлових та допоміжних приміщень в багатоквартирних житлових будинках

Дата: 04.05.2020 14:37
Кількість переглядів: 446

Відчуження нежитлових та допоміжних приміщень в багатоквартирних житлових будинках. В багатоквартирних будинках, окрім саме квартир можуть також бути розташовані нежитлові та допоміжні приміщення.

Так, Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі - Закон) віднесено до допоміжних приміщень багатоквартирного будинку приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення).

Статтею 1 далі - Закон визначено, що допоміжні приміщення є спільним майном багатоквартирного будинку.

Співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку згідно ст. 382 Цивільного кодексу України та ст. 4 Закону є власники квартир і нежитлових приміщень. Це майно належить власникам на праві спільної сумісної власності та не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.

Ознаками допоміжних приміщень є використання цих приміщень саме з метою належної експлуатації житлового багатоквартирного будинку. Верховний Суд, в постанові від 23.10.2019 року, справа № 598/175/15-ц зазначив, що допоміжні приміщення не є окремими об’єктами нерухомості. Вони належать до житлового фонду та знаходяться у спільній власності співвласників багатоквартирного будинку.

Частиною 2 стаття 10 Закону встановлено, що збори співвласників можуть прийняти рішення у тому числі про розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним.

Однак, оскільки спільне майно (допоміжні приміщення) не є окремим об’єктом нерухомості на практиці виникають певні складнощі з реалізацією права на відчуження такого спільного майна (допоміжних приміщень багатоквартирного будинку).

Також, згідно статті 1 Закону, нежитлове приміщення - ізольоване приміщення в багатоквартирному будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійним об’єктом нерухомого майна.

Отже, нежитлові приміщення не є спільним майном багатоквартирного будинку. Такі приміщення можуть належати на праві власності одній або декілька особам та є окремим об’єктом нерухомого майна.

Нежитлові приміщення багатоквартирного будинку можуть відчужуватись їх власниками без отримання згоди власників інших нежитлових або житлових (квартир) приміщень такого багатоквартирного будинку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень