A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Профілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймах

Дата: 22.05.2020 12:31
Кількість переглядів: 553

Вес­на-лі­то най­більш спри­ятливий час для ви­ник­нення і розповсюдження інфекцій. Са­ме в цей час ді­ють фак­то­ри, що спри­яють заражен­ню: поява в ра­ці­оні сві­жих ово­чів, фрук­тів, збіль­шен­ня кількос­ті мух, ма­со­ве спіл­ку­ван­ня населен­ня, ви­їзд на від­по­чи­нок, ку­пан­ня у від­кри­тих во­дой­мах.

Крім того, влітку більшою мірою схильні до зараження відкриті водойми, які можуть бути забруднені нечистотами, що змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. У теплу пору створюються сприятливі умови для збереження збудників кишкових інфекцій як у зовнішньому середовищі, так і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні. Найпоши­ре­ні­шими з інфекційних захворювань є гос­трі киш­ко­ві ін­фекції, ві­рус­ний ге­па­тит А, лептоспіроз то­що. 

Щоб попередити зараження під час купання в відкритих водоймах, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Купатися тільки в спеціально відведених місцях, призначені для організованого відпочинку населення на прибережних захисних смугах водних об’єктів. Місця масового відпочинку визначаються органами місцевого самоврядування відповідно до наданих їм повноважень щороку перед початком літнього купального сезону.
  • Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок) уникати заковтування води, не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, де встановлені позначки «Купання заборонено».
  • Під час заміських прогулянок мати з собою достатній індивідуальний запас питної води та не брати з собою продукти, що швидко псуються.
  • Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.
  • Овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом усі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух.
  • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання. При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
  • Дотримання карантинних заходів при відвідуванні місць відпочинку.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати  !!!

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень