A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

ЩЕ РАЗ ПРО ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО

Дата: 25.05.2020 10:45
Кількість переглядів: 952

Організація об’єднаних націй (ООН) повідомила, що в умовах карантинних заходів, введених у зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19, в усьому світі спостерігається спалах домашнього насильства.

ЗМІ оприлюднили деякі статистичні дані про зростання випадків домашнього насильства в країнах ЄС:

у Франції - на 30%;

у Великій Британії  - кількість жінок, убитих чоловіком удома, зросла втричі, а кількість дзвінків на гарячі лінії ? майже вполовину;

в Італії - кількість звернень щодо домашнього насильства зросла

на 55%.

Неурядові громадські організації України також повідомили про зростання кількості звернень, пов’язаних з домашнім насильством під час карантину.

Відділ «Мереф’янське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ще раз звертає увагу громадян на те, що Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» прийнято Верховною Радою України 06.12.2017 року та набув чинності 07.12.2018 р.

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» в ст. 24 визначає наступні спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника;

2) обмежувальний припис стосовно кривдника;

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;

4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Окрім того, чинним законодавством України передбачена адміністративна, кримінальна та цивільно-правова відповідальність кривдника за вчинення домашнього насильства.

Так,у відповідності ч. 1 ст. 1722 КУпАП, вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування, передбачено накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

За ч. 2 1 ст. 1722 КУпАП, ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Кримінальна відповідальність за домашнє насильство передбачена ст. 1261 КК України. Санкція ст. 1261 КК України передбачає покарання у вигляді громадських робот на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років.

Особи, які стали свідками або жертвами домашнього насильства можуть звернутися за допомогою зателефонувавши за наступними номерами:

 - Національна гаряча  лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-005, або з мобільного 116-123 вона працює цілодобово;

- Дитяча «гаряча лінія»: 0-800-500-225, 116-111 (з мобільного);

- Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547;

- Урядовий кол-центр 1545;

- У разі необхідності отримання правової допомоги, звертатись до єдиного контакт-центру Координаційного центру з надання правової допомоги – 0-800 213-103.

На «гарячі лінії» також можна звернутись в онлайн режимі.

 

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень