A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

До Всесвітього Дня боротьби з тютюнопалінням

Дата: 29.05.2020 15:16
Кількість переглядів: 532

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з палінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла.

Паління вбиває близько 3 млн людей щорічно – кожного десятого дорослого у світі. Сьогодні кожні десять секунд від паління помирає людина, вбиваючи себе сама! Це більше, ніж померлих від СНІДу, туберкульозу, наркотиків, травм та отруєнь, самогубств разом узятих. Якщо такі тенденції збережуться, то близько 500 млн людей в кінцевому рахунку будуть вбиті тютюном, причому половина з них – у працездатному середньому віці, які втратять при цьому від 20 до 25 років життя. В Україні смертність спричинена тютюнопалінням складає 110 тисяч осіб на рік.

Як звільнитися від паління:

Способів і порад кинути палити дуже багато, адже палять різні люди і кожен обирає свій шлях до здоров’я. Але є деякі загальні поради тим, хто хоче кинути виклик тютюновій залежності:

1. Призначте День припинення паління, назвіть його Днем здоров’я. Бажано, щоб він був у межах двох тижнів з моменту прийняття такого рішення.

2. Повідомте про своє рішення друзів, які б підтримали Вас у цьому.

3. Пам’ятайте, що у Вас завжди є можливість вибору і щоразу, коли Вам захочеться випалити цигарку, зізнайтеся собі: «Я хочу палити», але потім скажіть собі рішуче: «Але зараз я не буду цього робити, я обираю Здоров’я!».

4. Бажання палити приходить хвилеподібно. Намагайся пережити це бажання без цигарки.

5. Якщо з’явилося нестерпне бажання палити, вдихніть та спокійно видихніть повітря кілька разів, неначе затягуєтеся сигаретою, з’їжте цукерку або випийте будь-який безалкогольний напій.

6. Уникайте ситуацій, які провокують Ваше бажання палити. Не зловживайте алкоголем, не перебувайте у компанії курців перші тижні після припинення паління.

7. Якщо Ви випалюєте більше 10 цигарок на день бажано використовувати нікотинозамісний препарат та порадитися з лікарем щодо препаратів проти паління.

Нагадуємо, що згідно з чинним законодавством України продаж тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, особам, які не досягли 18 років, а також паління в «громадських місцях» – заборонено. 

Бережіть себе та будьте здорові!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень