A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

До уваги водіїв та користувачів транспортних засобів!

Дата: 15.06.2020 11:06
Кількість переглядів: 482

Інформуємо вас, що Законом України № 2262-VIII від 21.12.2017 ст. 142 Кодексу України  про адміністративні правопорушення (КУпАП) "Відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, та за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису)" була викладена  в новій редакції.

У відповідності до ст. 142 КУпАП, за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані  в автоматичному режимі, та за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису) несуть:

  1. фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб;
  2. у разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, - належний користувач транспортного засобу;
  3. якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи.

Особи, які є належними користувачами, визначені в Порядку внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2018 р. № 1197. 

Належний користувач – це фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить а саме:

  1. фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить;
  2.  керівник юридичної особи - лізингоодержувача (особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи - лізингоодержувача);
  3.  працівник, визначений керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу або отримала в установлений законодавством спосіб право користуватися ним.

Обов’язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього національного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, записи в якому виконані або продубльовані літерами латинського алфавіту (далі - посвідчення водія), яке підтверджує право керування транспортним засобом відповідної категорії. (п. 4 постанови КМУ від 14.11.2018 р. № 1197).

Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

  1. територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС)
  2. веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС.

У відповідності до п. 3 постанови КМУ від 14.11.2018 р. № 1197,  підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

  1. визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування
  2.  визначення керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу або отримала в установлений законодавством спосіб право користуватися ним, свого працівника належним користувачем;
  3. оформлення на фізичну особу нотаріально посвідченої довіреності на правокористування транспортним засобом;
  4. користування фізичною особою транспортним засобом на підставі договору оренди (найму, позички);
  5.  користування фізичною або юридичною особою транспортним засобом на підставі договору фінансового або оперативного лізингу;
  6.  оформлення на фізичну особу, щодо якої вносяться відомості як про належногокористувача, тимчасового реєстраційного талона.

У разі невнесення до  Єдиного державного реєстру транспортних засобів не будуть внесені відомості про належного користувача, відповідальність за порушення, передбачені ст. 142 КУпАП несуть власники відповідного транспортного засобу.

 

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги»

Харківського місцевого центруз надання безоплатної вторинної

правової допомоги В. А. Гогін.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень