A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Профілактика харчових токсикоінфекцій

Дата: 06.07.2020 13:25
Кількість переглядів: 1460

Харчові токсикоінфекції - це група гострих інфекційних захворювань, що виникають в результаті отруєння людини харчовими продуктами, які містять велику кількість умовно-патогенних мікроорганізмів.

Умовно патогенні мікроорганізми при нормальних умовах не приносять шкоди людині, вони мирно співіснують з організмом без шкоди для здоров'я. Такі мікроорганізми в процесі життєдіяльності зазвичай не виділяють в навколишнє середовище токсини, але всередині самої мікробної клітини накопичуються токсичні речовини (ендотоксини), які представляють її структурні компоненти і вивільняються тільки при розпаді бактеріальної клітини.

Незначна кількість умовно-патогенних мікроорганізмів у харчовому продукті, не представляє ніякої небезпеки. Але слід враховувати, що продукти харчування є сприятливим середовищем для життєдіяльності мікробів. При недотриманні умов зберігання, мікроорганізми в харчовому продукті активно розмножуються і роблять цей продукт небезпечним для людини. У шлунково-кишковому тракті відбувається масова загибель мікробних тіл з виділенням ендотоксинів, які і викликають захворювання.

Дотримання таких простих правил допоможе уникнути виникнення отруєння:

1. Недопущення попадання мікроорганізмів в харчовий продукт - це дотримання гігієнічних вимог під час приготування і зберігання їжі. Адже якщо в харчовому продукті не буде умовно-патогенної мікрофлори, то нема буде чому розмножуватися і накопичуватися.

2. Дотримання умов зберігання харчового продукту. Якщо харчовий продукт повинен зберігатися в холодильнику, так будь ласка зберігайте його в холодильнику. Так як холод сильно уповільнює швидкість розмноження мікроорганізмів.

3. Не вживайте харчові продукти термін зберігання, яких закінчився. При зберіганні харчового продукту навіть в холодильнику протягом тривалого часу в ньому може накопичиться велика кількість мікроорганізмів.

4. Повторна термічна обробка. Якщо харчовий продукт, який зберігався в холодильнику, викликає у вас сумнів, слід піддати його повторній термічній обробці. Висока температура вбиває мікроорганізми. Відбувається денатурація ендотоксинів і вони перестають бути небезпечними для людини.

Харківське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Харківській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень