A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Амброзія - небезпечний карантинний бур’ян

Дата: 09.07.2020 13:29
Кількість переглядів: 928

Приваблива ззовні яскраво-зелена з різьбленими листочками. Це один із найпоширеніших і надзвичайно підступних бур’янів, який осушує землю, вбиває інші рослини та спричиняє алергію у тварин та людей.

В це неможливо повірити, але факт залишається фактом – за якихось 2-3 роки одна рослина здатна створити справжні «джунглі». Природа нагородила рослину неймовірною живучістю, стрижневий корінь здатний проникати вглиб ґрунту на 4 м, натомість рослина заввишки може сягати 180 см. Але й це ще не все. Для того аби амброзії виростити 1 кг власної маси необхідно щонайменше 948 л води. Не нехтує рослина й іншими поживними речовинами, забираючи з ґрунту 1,5 кг фосфору і 15,5 кг азоту. Уявляєте, наскільки це виснажує та висушує ґрунт? Кілька років буяння амброзії здатні зробити ґрунт непридатним для садівництва. Розвиваючи неймовірно потужну надземну масу і кореневу систему, бур’ян стрімко пригнічує всі культури, які знаходяться поруч. Його густе листя створю щільну тінь, закриваючи від світла культурні рослини.

В чому небезпека для людини?

Навіть крихітний пилок амброзії надзвичайно небезпечний для людини, що страждає алергією. Він є одним з найбільш агресивних алергенів, який зданий поряд з алергічною реакцією викликати навіть астму.

Як зазначають експерти, алергічна реакція наступає при концентрації всього 25 зерняток пилку на 1 м³ атмосферного повітря. Причому рослина необов’язково має рости біля вашого будинку. Атмосферні циклони, які супроводжуються сильними вітрами, дають змогу пилку амброзії долати величезні відстані.

Симптоми алергії на амброзію:

  • нежить;
  • свербіж та почервоніння очей;
  • сльозоточивість;
  • свербіж шкіри;
  • кашель або хрипи;
  • біль або першіння в горлі.

Лікування алергії

Лікують алергію від амброзії приблизно за такою схемою – спершу призначають антигістамінні препарати, що пригнічують реакцію на алерген. Іноді можуть знадобитися засоби, що знімають набряк слизової оболонки носу, або навіть краплі для очей.

Найстрашніше те, що алергія на амброзію може з’явитися, навіть у абсолютно здорової людини, в якої раніше не спостерігалося захворювання. Причина тому накопичення алергену, для чого достатньо лише протягом кількох тижнів вдихати повітря, в якому є пилок рослини.

Коли цвіте амброзія?

Період цвітіння амброзії досить довгий – з кінця липня і триває до кінця жовтня. Пилок, що потрапляє в атмосферу від квітучої амброзії, – найбільш агресивна в рослинному світі і регулярно викликає алергію у людей.

Як боротися з амброзією

До всіх своїх «переваг» амброзія ще й надзвичайно плодовита рослина. Лише один кущ може за сезон дати від 30 до 150 тис. насінин. А якщо зрізати квітучу рослину і залишити на місці, «недозріле» насіння здатне прорости.

  1. Скошування. Досить ефективно буде тільки в період бутонізації. У амброзії є підступна властивість: якщо скосити її в період активної вегетації, вона утворює в 2-3 рази більше молодих пагонів, ніж було. Тому, поки вона росте, одноразове скошування протипоказано – воно призведе тільки до ще більшого зростання. Ефективніше багаторазове – не менше ніж 3-5 разів за сезон.
  2. Виривання з коренем. Найнадійніший в наявних умовах метод. Якщо територія невелика, то від амброзії таким методом можна позбутися майже напевно.
  3. Хімічний метод. Якщо заражена амброзією територія велика, вручну від цієї трави не позбутися. Тоді найкраще диференційоване використання різних гербіцидів згідно.

 Давайте разом боротися з амброзією! 

Фото без опису
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень