A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Про призначення пенсій вимушено переміщених осіб

Дата: 17.07.2020 08:40
Кількість переглядів: 423

Проблеми, що виникають у вимушено переміщених осіб у зв’язку з підтвердженням наявності трудового стажу для призначення пенсії.

При зверненні вимушено переміщених осіб до територіальних управлінь Пенсійного фонду України з питання призначення пенсії виникають проблеми. З підтвердженням наявності трудового стажу для призначення пенсії Пунктом 3 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 передбачено, що за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

У більшості випадків довідки про підтвердження наявності трудового стажу для призначення пенсії вимушено переміщені особи надають з підприємств, які розташовані на непідконтрольній Україні території, а територіальні управління Пенсійного фонду України відмовляються приймати такі довідки і на підставі них призначати пенсії.

Що робити у такому випадку? Єдиний вихід – це звернутися для захисту своїх прав до окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до відповідного територіального управління Пенсійного фонду України.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду в постанові від 12.06.2020 р. у справі № 35/2357/17, зазначив: «У 1971 році Міжнародний суд Організації Об`єднаних Націй (далі - ООН) у документі «Юридичні наслідки для держав щодо триваючої присутності Південної Африки у Намібії» зазначив, що держави - члени ООН зобов'язані визнавати незаконність і недійсність триваючої присутності Південної Африки в Намібії, але «у той час як офіційні дії, вчинені урядом Південної Африки від імені або щодо Намібії після припинення дії мандата є незаконними і недійсними, ця недійсність не може бути застосовна до таких дій як, наприклад, реєстрація народжень, смертей і шлюбів».

Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ) розвиває цей принцип у своїй практиці. Наприклад, у справах «Лоізіду проти Туреччини» (Loizidou v. Turkey, 18.12.1996, §45), «Кіпр проти Туреччини» (Cyprus v. Turkey, 10.05.2001) та «Мозер проти Республіки Молдови та Росії» (Mozer v. the Republic of Moldova and Russia, 23.02.2016). "Зобов'язання ігнорувати, не брати до уваги дії існуючих de facto органів та інститутів [окупаційної влади] далеко від абсолютного, - вважають судді ЄСПЛ, - Для людей, що проживають на цій території, життя триває. І це життя потрібно зробити більш стерпним і захищеним фактичною владою, включаючи їх суди; і виключно в інтересах жителів цієї території дії згаданої влади, які мають відношення до сказаного вище, не можуть просто ігноруватися третіми країнами або міжнародними організаціями, особливо судами, в тому числі й цим (ЄСПЛ). Вирішити інакше означало б зовсім позбавляти людей, що проживають на цій території, всіх їх прав щоразу, коли вони обговорюються в міжнародному контексті, що означало б позбавлення їх навіть мінімального рівня прав, які їм належать».

Зазвичай у таких випадках суд зобов’язує територіальні управління Пенсійного фонду України призначити пенсію на підставі наданих документів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень