A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Порядок призначення соцдопомог

Дата: 28.07.2020 10:51
Кількість переглядів: 638

Кабінет Міністрів України затвердив порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для усіх видів державної соціальної допомоги. Загалом буде змінено підхід до нарахування тих видів допомоги, які залежать від доходу сім'ї. Це прописано в постанові уряду №632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», дія якої починається з 1 липня.

Нові правила обчислення середньомісячного сукупного доходу

У відповідній постанові уряду зазначено, що обчислення середньомісячного сукупного доходу проводиться шляхом ділення загальної суми сукупного доходу осіб за визначений законодавством період на 6, якщо інше не передбачено законодавством.

Середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу сім’ї на кількість членів сім’ї (домогосподарства).

До середньомісячного сукупного доходу враховуються наступні:

- заробітна плата в розмірі, що залишається після сплати податку на доходи фізичних осіб;
- грошове забезпечення військовослужбовців;
- пенсія, щомісячне довічне грошове утримання суддів у відставці;
- стипендія, у тому числі із сумою її індексації, нарахованої відповідно до закону. Не враховується соціальна стипендія, яка надається дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа;
- соціальні виплати, у тому числі житлова субсидія та пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу;
- допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування;
- грошові перекази, отримані із-за кордону;
- інші доходи, відомості про які отримано від ДПС і Пенсійного фонду України, а також доходи, які задекларовано особою.

До середньомісячного сукупного доходу не включаються:

- частина допомоги при народженні та усиновленні дитини, виплата якої проводиться одноразово;
- одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України "Мати-героїня";
- державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях; допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
- щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
- компенсація послуги "муніципальна няня", що виплачується отримувачу такої послуги;
- державна соціальна допомога, яка виплачується з надбавкою на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А.

Також до середньомісячного сукупного доходу не включається державна соціальна допомога, для призначення якої обчислюється сукупний дохід.

В постанові зазначено, що розмір житлової субсидії та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу і не враховується до середньомісячного сукупного доходу під час призначення житлової субсидії.

Не враховують дохід від розміщення депозитів, допомога від благодійних організацій, отримані та сплачені аліменти.

Такий порядок обрахування середньомісячного сукупного доходу буде застосовуватися для нарахування усіх видів соціальної допомоги.


Соціальна допомога опікунам

Кабмін затвердив порядок перерахунку допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, яка виплачувалася в січні-червні 2020 року. Перерахунок буде здійснено автоматично, без звернення громадян.

Так, з 1 січня поточного року соцдопомога становить:

- 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування;
- 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (норма передбачена на дітей з інвалідністю).

 

Як отримати соцдопомогу малозабезпеченим сім'ям та одиноким матерям

Допомога малозабезпеченим – це різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним доходом.

Допомога малозабезпеченим сім’ям та допомога на дітей одиноким матерям особам, у яких закінчився строк таких виплат у березні — червні, з 1 липня здійснюється лише після подання нової заяви з необхідними документами та декларації про доходи та майновий стан осіб.

Якщо особи звернулися за нарахуванням допомоги у липні-серпні, то кошти будуть нараховувати з липня поточного року.

При цьому уряд постановив, що причини, за яких можуть відмовити в наданні коштів малозабезпеченим сім'ям, поширюється і на одиноких матерів, а це:

- наявність в складі сім'ї безробітних повнолітніх осіб, які не служать в армії, не вчаться, не зареєстровані в службі зайнятості або шукають роботу понад три місяці;
- придбання протягом року перед зверненням кимось із членів сім’ї ділянки землі, житла, транспортного засобу, будівельних матеріалів, послуг на суму понад 50 тис. грн;
- наявність у власності сім’ї є ще одного житла, більше одного автомобіля або транспортного засобу, випущеного менше як 15 років тому.

 

Кому доведеться повернути соцдопомогу

В урядових рішеннях про виплати допомоги сім’ям з дітьми, по догляду, одиноким матерям з'явився порядок повернення соцдопомоги. Якщо людина подала неправдиві дані чи відбулися зміни у складі сім’ї і про це не було повідомлено вчасно, або приховали обставини, які впливають на призначення і виплату, органи соцзахисту підрахують, яку суму потрібно повернути, і повідомлять про це одержувача.

Гроші потрібно повернути в повному обсязі. Також передбачене повернення надмірно отриманої суми за рахунок майбутніх виплат чи за рахунок 20% від щомісячних соціальних виплат. Якщо немає можливості повернути – гроші стягнуть через суд.

Відділ соціального захисту населення

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень