Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

До уваги! Декларування зміни роздрібних цін

Дата: 29.07.2020 15:38
Кількість переглядів: 750

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» з 18 травня і до закінчення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України у зв’язку із запобіганням поширенню на території  України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в Україні запроваджено державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення.

Вказаною постановою затверджено вичерпні переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість та товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зміна цін на які підлягає декларуванню. Отже, якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація товарів, що мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни станом на 18 травня 2020 року, у нього виникає обов’язок декларування зміни цін.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктами господарювання в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використання кваліфікованого електронного підпису до Держспоживслужби через її офіційний веб-сайт за посиланням https://price.consumer.gov.ua.

Після успішної реєстрації даних, відомості автоматично вносяться до Реєстру роздрібних цін на товари, з якими можна ознайомитися за посиланням https://declaration.consumer.gov.ua.

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341, початок застосування задекларованих цін залежить від відсотку їх підвищення, а саме:

- у разі підвищення цін на 15 відсотків і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж  через 30 днів, без урахування дня декларування;

- у разі підвищення цін на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, - застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування;

- у разі підвищення цін на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, - застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три днів, без урахування дня декларування.

Відтак, з 18.05.2020 реалізація товарів, що мають істотну соціальну значущість, товарів протиепідемічного призначення за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

За порушення вимог щодо формування та застосування державних регульованих цін до суб’єктів господарювання передбачено застосування адміністративно-господарської санкції, згідно зі ст.20 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 21.06.2012 №5007-VI, та адміністративна санкція, згідно зі ст. 165-2 та 188-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відділ з питань соціально-економічного розвитку та бюджету

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень