A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Правила призначення соціальних допомог в Україні стали жорсткішими

Дата: 05.08.2020 14:17
Кількість переглядів: 1444

Кабмін прийняв постанову №632 “Деякі питання виплати державної соціальної допомоги”. Документ дозволяє штучно збільшити середній дохід сім’ї — відтак вона отримуватиме соціальну допомогу значно меншого розміру або взагалі не матиме на неї права. Фахівці кажуть, що таким чином держава зекономить на виплатах соцдопомоги. Що саме зміниться?

Детальніше про нововведення розповідають Назар Миколюк, аналітик з питань соціального захисту Асоціації міст України, Ольга Пищуліна, провідна експертка соціальних і гендерних програм Центру Разумкова, та Леся Дронь, заступниця начальника управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики міської ради.

— Як тепер визначатимуть середньомісячний дохід сім’ї для призначення соціальних допомог?

Л. Дронь:

— Щоб обчислити середньомісячний сукупний дохід сім’ї, слід загальну суму сукупного доходу осіб за визначений законодавством період поділити на 6.

А щоб вирахувати середньомісячний сукупний дохід одного члена сім’ї, треба середньомісячний сукупний дохід сім’ї поділити на кількість членів сім’ї.

— Які доходи відтепер враховуватимуть у середньомісячний сукупний дохід сім’ї, призначаючи соціальні допомоги, а які — ні?

О. Пищуліна:

— Будуть враховуватися такі виплати: зарплата після сплати податків, грошове забезпечення військовослужбовців, пенсія і пожиттєві виплати для суддів у відставці, стипендія, соціальні виплати, зокрема субсидія, пільги на оплату ЖКП, придбання твердого палива та скрапленого газу, допомога через безробіття, грошові перекази з-за кордону, доходи від реалізації молока та молочної сировини, а також продукції тваринництва (30% нарахованих сум).

Не враховуватимуть таких доходів: допомога при народженні дитини, разові виплати усиновлювачам дітей, матерям-героїням, допомога на дітей-сиріт, виплати за програмою “муніципальна няня”, аліменти, доходи від розміщення депозитів, допомога на поховання, суми отриманих аліментів та інші.

Як бачимо, тепер у сукупний дохід включають грошове забезпечення військовослужбовців і, головне, — субсидії та пільги на оплату ЖКП.

— Як усе це вплине на кількість отримувачів соціальних допомог?

О. Пищуліна:

— Це дасть змогу штучно збільшити середній дохід сім’ї, вона отримуватиме соціальну допомогу вже значно меншого розміру або взагалі не матиме на неї права. Тобто держава зекономить на виплатах соцдопомоги.

Кількість отримувачів соціальних допомог відчутно зменшиться і через інші причини. Наприклад, до складу сім’ї особи, яка звертається по призначення допомоги на дітей матерям-одиначкам, включили дітей до 23 років (якщо у них немає власної сім’ї), навіть коли вони не проживають із батьками. У таких дітей можуть бути свої доходи — стипендія чи зарплата. Ці гроші тепер плюсують до сукупного доходу сім’ї, яка претендує на державну допомогу. Це також збільшить загальний дохід сім’ї, а отже, впливатиме на кількість отримувачів такої допомоги, яких поменшає.

Згідно з новими правилами, щоб отримати державну допомогу на дітей, матерям-одиначкам, крім заяви, треба буде подавати й декларацію про доходи та майновий стан. Якщо буде подано недостовірні дані, виплати скасують, а всю отриману суму допомоги доведеться повернути відразу або частинами.

— А чи враховують до сукупного доходу розмір самої соціальної допомоги?

Л. Дронь:

— Ні, до середньомісячного сукупного доходу не включають державної соціальної допомоги, для призначення якої обчислюють сукупний дохід.

ПРО ДОПОМОГУ ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ

— Встановлені також окремі умови, за яких допомогу на дітей матерям-одиначкам та тимчасову державну допомогу дітям не призначатимуть. Які ці умови?

Н. Миколюк:

— Так, допомогу на дітей одиноким матерям не будуть призначати, якщо у складі сім’ї є особи віком понад 18 років, які не працюють, не вчаться і не перебувають на обліку як безробітні (як виняток — якщо вони сплачували ЄСВ або здійснювали догляд окремих категорій громадян), якщо члени сім’ї протягом року придбали земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб або здійснили якусь іншу покупку на суму понад 50 тисяч грн. А також якщо у власності сім’ї є друга квартира (будинок), крім житла, що розташоване на тимчасово окупованих територіях, та більше ніж один автомобіль до 15 років.

Щодо тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, то постановою конкретизовано випадки припинення виплати такої допомоги. Зокрема, визначено, що допомогу не призначають, якщо в Єдиному реєстрі боржників немає відомостей про одного з батьків (платника аліментів).

Л. Дронь:

— Хочу зауважити, що одинокі матері, які не працювали впродовж 3 місяців періоду, за який подавали доходи для призначення допомоги, втратять право на соціальну допомогу на дітей.

— А чи змінився розмір державних соціальних допомог?

Н. Миколюк:

— З 1 липня збільшено розмір майже всіх державних соціальних допомог, оскільки зріс розмір прожиткового мінімуму. Також законом України від 2 червня №646 змінено підхід щодо розрахунку розміру окремих державних соціальних допомог. Наприклад, допомога малозабезпеченим сім’ям визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. Раніше цей розмір не міг перевищувати 75% прожиткового мінімуму для сім’ї, а в окремих випадках (виховання дитини з інвалідністю, проживання і робота в гірському населеному пункті тощо) — прожитковий мінімум. З 1 липня загальний розмір допомоги не може перевищувати прожитковий мінімум для сім’ї, а якщо сім’я проживає і працює (навчається) в гірському населеному пункті, то прожитковий мінімум збільшується на 20%. Також збільшено розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, до 2,5 розміру прожиткового мінімуму, а для дітей з інвалідністю — до 3,5 розміру прожиткового мінімуму.

— Які ще нововведення передбачає постанова?

Н. Миколюк:

— З 1 липня державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та допомогу на дітей одиноким матерям, особам, у яких закінчився строк таких виплат у березні-червні 2020 року, призначатимуть і виплачуватимуть лише після подання нової заяви з необхідними документами. Їх можна також надіслати поштою або онлайн. Якщо громадянин звернувся у липні-серпні цього року, допомогу буде призначено з липня.

Зауважу, допомога на дітей одиноким матерям, яку призначено за умовами, що діяли до 30 червня (включно), буде виплачуватися до закінчення строку її призначення.

— Який механізм подання документів онлайн?

Н. Миколюк:

— Можна подати заяву через офіційний сайт Мінсоцполітики (msp.gov.ua) або інтегровані з ним інформаційні системи, Єдиний державний веб-портал електронних послуг. Проте, найімовірніше, ці норми повноцінно запрацюють тільки з 1 січня, бо потребують значного інформаційного доопрацювання. Лише для отримання допомоги малозабезпеченій сім’ї постановою передбачено можливість звернення онлайн через сайт Мінсоцполітики (або інтегровані з ним системи) вже тепер. Щоправда, на сьогодні на міністерському сайті немає “кнопки” для подання відповідної заяви...

— Кажуть, що з 1 січня наступного року райдержадміністрації не прийматимуть документів для призначення допомог?

Н. Миколюк:

— Це правда. Громадяни зможуть подати заяви або надіслати їх онлайн (чи поштою) у місцеві органи соцзахисту своїх територіальних громад. Таке рішення пов’язане з децентралізацією влади та утворенням єдиного базового рівня місцевого самоврядування — коли всі жителі, не важливо, де вони проживають, зможуть мати однаковий доступ до всіх послуг.

Відділ соціального захисту населення

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень