A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Пенсії на карантині

Дата: 17.08.2020 14:15
Кількість переглядів: 1358

Уряд продовжив дію карантина до 31 серпня 2020р. А це означає, що фізичний доступ українців до отримання певних адмінпослуг досі обмежено.

А що з пенсіями в цей період? Чи призначають їх? І з якого часу, якщо  людина звернулася пізніше через неможливість доїхати до Пенсійного фонду, щоб подати заяву? Чи виплачують пенсію, якщо закінчилась інвалідність?

Ось що потрібно знати пенсіонерам!  

Як відомо, 17 березня 2020 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” (далі Закон 530), яким передбачено, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг і строків надання цих  послуг, визначених законом. Із дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення. Згідно з урядовими рішеннями карантин в Україні встановлено в період із 12 березня до 31 серпня 2020 року.

З урахуванням положень Закону 530 зупиняється, зокрема, перебіг строків, визначених для звернення за призначенням пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України ‘Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі –Закон 1058); за призначенням пенсії по інвалідності відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”; за продовженням виплати пенсій за довіреністю; за виплатою недоотриманої пенсії.

Як обчислюють строки? Якщо перебіг строку почався до 12.03.2020, то його тривалість дорівнюватиме : кількість днів строку, визначеного законом, що минули до 11.03.2020 включно + кількість днів строку, що залишились після 01.09.2020 (враховуючи кінцеву дату карантину 31.08.2020). Якщо початок перебігу строку припав на час карантину, то його тривалість становитеме : кількість днів до закінчення карантину + визначений законом строк звернення (3 місяці).

Довідка! Відповідно до статті 45 Закону 1058 “пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше як через три  місяці з дня досягнення особою пенсійного віку”.

Отже, особам гарантовано можливість одержати пенсію, наприклад, за віком із дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, якщо заяву було подано пізніше, але дотримано строки звернення з урахуванням періоду карантину.

Про виплату пенсій особам з інвалідністю: На період здійснення заходів щодо  запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, передбачених карантином, врегульовано питання продовження строку виплати пенсії особам з інвалідністю у разі якщо інвалідність їм було встановлено на певний термін, а дату переогляду МСЕК встановлено в період дії карантину. Тобто особам з інвалідністю, у яких строк чергового переогляду було встановлено в період із 12 березня по 31 серпня, виплата пенсії здійснюється з урахуванням раніше встановленої групи інвалідності. Після повторного проходження огляду розмір пенсії буде переглянуто.         

Харківський приміський відділ обслуговування громадян (сервісний центр)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень