A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Приватизація земельної ділянки

Дата: 08.09.2020 09:07
Кількість переглядів: 1851

Як безоплатно приватизувати земельну ділянку власнику житлового будинку? Якщо, земельна ділянка, на якій розташований житловий будинок, знаходиться в межах населеного пункту та рішенням сесії міської ради надана у користування то приватизація земельної ділянки відбувається у порядку визначеному ст. 118 ЗК України.

Так, з огляду вимоги статті 118 ЗК України громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

Частиною 1 стаття 122 ЗК України передбачено, що сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Відповідно до частини 2 статті 118 ЗК України рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. За змістом частини 7 статті 55 ЗУ «Про землеустрій» до таких матеріалів відноситься технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Також, частиною 8 статті 55 ЗУ «Про землеустрій» встановлено, що технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) розробляється без надання дозволу органів місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України, у разі передачі в т.ч. у власність чи користування земельної ділянки державної чи комунальної власності, на якій розташовано житловий будинок, право власності на який зареєстровано. Така технічна документація розробляється на замовлення власника житлового будинку.

Відповідно до пункту 14 статті 186 ЗК України вказана вище технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) погодженню не підлягає і затверджується органами місцевого самоврядування.

Отже, для приватизації земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, в  межах населеного пункту, власник житлового будинку має подати відповідну заяву до органу місцевого самоврядування. Після подання такої заяви, власник житлового будинку замовляє у розробника документації із землеустрою технічну документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Розроблена технічну документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) направляється до органу місцевого самоврядування, який приймає рішення про її затвердження та надання земельної ділянки у приватну власність.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень