A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Не пали – компостуй!

Дата: 10.09.2020 09:10
Кількість переглядів: 1403

В кінці літа та восени люди традиційно прибирають городину та опале листя, спалюють їх на території власних домогосподарств і прилеглих територіях.

Саме тоді, тліючі органічні рештки та листя виділяють безліч шкідливих речовин: чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму; бензопірен та діоксини (канцерогени), які викликають онкологічні захворювання, тощо. При спалюванні однієї тонни рослин, у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин, які можуть бути джерелом алергії, впливати на імунну систему та викликати бронхоспазми, кашель, задуху. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки.

За даними НЕЦУ (Національний екологічний центр України), згорання листя завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу та мікроорганізмам, які збагачують ґрунт. З листям згорають комахи, що зимують; руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збідніння ґрунту; знищується насіння і коріння трав'янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини коріння; в 3-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Слід наголосити, що згідно діючого законодавства України, спалення органіки заборонено. Так, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (Стаття 77-1) «Самовільне випалювання рослинності або її залишків Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн) і на посадових осіб — від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15 300 грн до 21 420 грн)».

Найбільш ефективним по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя та органічних решток є компостування.
Компост можна робити з багатьох харчових відходів, включаючи залишки від овочів, фруктів, яєчну скорлупу, лушпиння з овочів, тощо, а також із відходів з городу таких, як листя, трава, дрібне гілля, залишки овочів, бадилля та ін. М’ясо, жир та молочні продукти не рекомендується компостувати через виникнення різкого неприємного запаху та ймовірності появи й розмноження паразитів.

Компост можна використовувати як високоякісне органічне добриво у саду та на городі для підживлення ґрунту і підвищення його родючості. Він допоможе землі краще вбирати повітря та воду, покращить стан ґрунту та зменшить його ерозію. Компост або мульча з нього утримають у ґрунті вологу надовго навіть у найспекотніші дні та забезпечать збереження гумусу та органічних речовин від вивітрювання.

Тому, Лабораторія інноваційного розвитку ПРООН в Україні, разом із Центром розвитку інновацій, ініціювали проєкт-челендж “Не пали – компостуй!” для відповідальних громад, які прагнуть ефективно запобігати випалюванню стерні, опалого листя, органічних та інших садових і сільськогосподарських відходів на своїх територіях. До цього проєкту долучилася і Мереф'янська громада, яка стала однією з чотирьох провідних громад України, для яких було розроблено спеціалізовану аналітичну карту пожеж. Ближче ознайомитися з картами проєкту та доповнити їх може кожен охочий, перейшовши за посиланням: https://cid.center/dont-burn/?fbclid=IwAR2VNHI045JkocDZNqhdkTHkjWJTyEsBqkgyvamEqyBL5B2VgwmfLTx3xco.

Наразі на сайті вже існує п'ять інтерактивних карт: Карта пожеж, Карта пожеж на агрополях, Аналітика пожеж ОТГ, Компостери, Карта NASA. Зараз на карту компостерів занесено вже 368 компостерів по всій Україні, з яких 145 - Мереф'янської громади.

Фото без опису 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень