A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Нові горизонти соціального захисту населення

Дата: 20.02.2018 16:14
Кількість переглядів: 1260

Нові горизонти соціального захисту населення

У 2017 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад та коштів бюджету Мереф’янської міської ради було реалізовано проект «Капітальний ремонт частини нежитлової будівлі за адресою: Харківська область, Харківський район, м. Мерефа, вул. Дніпровська, 206».

16 лютого 2018 року відділ соціального захисту населення Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради розпочав прийом мешканців Мереф’янської міської ОТГ у відремонтованому приміщенні у форматі, наближеного до «прозорого офісу».

Кореспондент інформаційного вісника Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради «Мереф’янський вісник» Торбіна Марина поспілкувалася з начальником відділу соціального захисту населення Яніною Жувагою.

Яніно Борисівно, розкажіть, будь-ласка, про загальні положення відділу соціального захисту населення? Які основні завдання реалізує відділ у своїй діяльності?

Відділ соціального захисту населення є виконавчим органом міської ради. Загалом відділ реалізує повноваження у сфері соціального захисту населення громади, що визначені Законом України «Про місцеве  самоврядування в Україні» та іншими нормативними актами. Крім того, спеціалісти відділу забезпечують реалізацію політики з питань підтримки багатодітних  сімей, залучення їх до активної громадської діяльності, надання їм соціальної, психологічної, правової допомоги та здійснення заходів, спрямованих на запобігання насильства в сім’ї на території громади. Також відділ бере участь у здійсненні комплексних програм поліпшення обслуговування інвалідів, одиноких непрацездатних громадян, а також громадян похилого віку.

Виходячи з основних завдань, які основні напрямки діяльності відділу?

      Відповідно до покладених завдань відділ соціального захисту організовує  роботу, що пов’язана з вирішенням питань соціального захисту соціально незахищених громадян щодо надання населенню субсидій.

 Важливим напрямком діяльності є прийняття  заяв та документів, на підставі яких призначаються всі види соціальної допомоги та субсидії. Крім того, спеціалісти відділу формують списки пільгового контингенту, які мають пічне опалення, для забезпечення пільговим твердим паливом, скрапленим газом чи дровами.

Також ми:

  • подаємо пропозиції щодо піклування над повнолітніми дієздатними особами, які за станом здоров’я потребують догляду;
  • займаємося  підготовкою та надаємо до суду висновки про доцільність призначення опікуна (піклувальника) над особою, визнаною судом недієздатною (обмежено дієздатною);
  • здійснюємо розгляд звернень громадян та прийом громадян з питань, що відносяться до компетенції відділу, які стосуються соціального захисту населення. Це основні напрямки діяльності, але далеко не весь перелік. Крім того, спеціалісти відділу будуть вести облік жінок, кандидатури яких внесені на присвоєння звання України «Мати-героїня».

Наскільки мені відомо: у січні поточного року між Мереф’янською міською радою  та Управлінням соціального захисту населення Харківської районної державної адміністрації було укладено угоду в сфері надання послуг із соціальної підтримки населення. Розкажіть, будь-ласка, детальніше про укладення угоди і про повноваження, які були передані відділу у результаті її укладення.

18 січня ми підписали угоду з Управлінням соціального захисту населення. Її метою є організація взаємовигідної співпраці в межах чинного законодавства України в напрямку забезпечення якісного рівня надання послуг із соціальної підтримки населення (державні соціальні допомоги, компенсації, грошові виплати, соціальні послуги, пільги, субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та інші соціальні виплати, встановлені законодавством України).

Що Ви можете сказати з приводу нових повноважень, котрі отримав відділ в результаті угоди?

В результаті угоди нам передають більшу частину повноважень: якщо раніше ми приймали тільки пакети документів на субсидію, на житлово-комунальні послуги та допомогу, то наразі до нас переходять, наприклад, Ветерани праці. Тобто, якщо потрібно отримати посвідчення, то люди вже не повинні їхати до Харкова, вони приходять до нашого відділу, здають документи і через тиждень отримують посвідчення. Також тепер ми будемо приймати документи для включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, тобто людині вже не потрібно звертатися до адміністрації чи в район. Громадяни будуть мати змогу прийти та оформити пільги на місці, а ми, в свою чергу, будемо передавати пакети документів до Управління соціального захисту.

Також спеціалісти відділу будуть приймати документи для видання посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї і здійснювати прийом документів на оформлення путівки на влаштування до будинку – інтернату  громадян похилого віку та осіб з інвалідністю. Варто звернути увагу на те, що ми створюємо Опікунську раду при міській раді.

Чим буде займатися Опікунська рада?

Це буде орган опіки та піклування для допомоги у роботі Державних адміністрацій і ми будемо відповідати за напрямок діяльності щодо опіки та піклування над недієздатними та обмежено дієздатними особами, тобто, якщо людина не може сама себе обслуговувати, ми будемо назначати їй опікуна  та будемо їх координувати.

Уточніть для мешканців громади, дні та місце прийому.

Ми переїхали у нове приміщення, яке знаходиться за адресою:  вул. Дніпровська, 206. Прийом громадян відбувається у понеділок, вівторок, середу: з 09-00 до 16-00 (перерва з 12-00 до 12-45).

Фото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень