A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Стягнення зі спадкоємця заборгованості спадкодавця за аліментами

Дата: 30.09.2020 08:17
Кількість переглядів: 1369

В даній статті буде розглянуте питання щодо правових підстав стягнення зі спадкоємця боргу з аліментів на утримання дитини, що виник за життя у спадкодавця.

За змістом статті 194 СК України, аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Якщо за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв'язку з розшуком платника аліментів або у зв'язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Заборгованість за аліментами, які стягуються відповідно до статті 187 цього Кодексу, погашається за заявою платника шляхом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду.

Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу, - до досягнення нею двадцяти трьох років.

Отже, платник аліментів має здійснювати поточні платежі на утримання дитини (аліменти) і, у разі існування боргу з аліментів на утримання дитини, зобов’язаний сплатити таку заборгованість.

Однак, виникають ситуації коли у особи утворюється борг зі сплати аліментів та за життя платник не виплачує таку заборгованість.

За таких обставин, слід вказати, що відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно статті 1282 ЦК України спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

З огляду на наведене, необхідно зауважити, що у разі існування боргу зі сплати аліментів на час відкриття спадщини, обов’язок зі сплати заборгованості входить до складу спадщини. Спадкоємець, що прийняв спадщину зобов’язаний погасити заборгованість за аліментами на утримання дитини спадкодавця.

Однак окремо слід зазначити, що статтею 608 ЦК України передбачено, що зобов'язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою.

Дане правило розповсюджується на обов’язок спадкодавця здійснювати поточні платежі на утримання дитини (аліменти) і не регулює питання щодо сплатити заборгованість за аліментами. Тобто зі смертю платника аліментів припиняється його обов’язок на здійснення поточних платежів на утримання дитини (аліментів), а заборгованість з аліментів підлягає сплаті спадкоємцем.

 

Начальник відділу «Мереф’янське бюро

правової допомоги» Харківського місцевого

центру з надання БВПД

М. Куцеконь

тел. (057) 748 21 37

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень