A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Конституційна скарга!

Дата: 16.10.2020 12:00
Кількість переглядів: 632

Конституційна скарга – це форма звернення громадян України, іноземців, осіб без громадянства та юридичних осіб до Конституційного Суду.

Статтею 55 Закону України «Про Конституційний Суд України» від 13.07.2017 р. визначено, що конституційною скаргою є подане до Суду письмове клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції України (конституційність) закону України (його окремих положень), що застосований в остаточному судовому рішенні у справі суб’єкта права на конституційну скаргу.

У конституційній скарзі зазначаються:

1) прізвище, ім?я, по батькові (за наявності) громадянина України, іноземця чи особи без громадянства, адреса зареєстрованого місця проживання особи (для іноземця чи особи без громадянства – місця перебування) або повна назва та місцезнаходження юридичної особи, а також номер засобу зв?язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;

2) відомості про уповноважену особу, що діє від імені суб’єкта права 

на конституційну скаргу;

3) короткий виклад остаточного судового рішення, в якому було застосовано відповідні положення закону України;

4) опис перебігу розгляду відповідної справи в судах;

5) конкретні положення закону України, які належить перевірити на відповідність

Конституції України, та конкретні положення Конституції України, на відповідність

яким належить перевірити закон України;

6) обґрунтування тверджень щодо неконституційності закону України (його окремих положень) із зазначенням того, яке з гарантованих Конституцією України прав людини, на думку суб’єкта права на конституційну скаргу, зазнало порушення

внаслідок застосування закону;

7) відомості про документи і матеріали, на які посилається суб’єкт права 

на конституційну скаргу, із наданням копій цих документів і матеріалів;

8) перелік документів і матеріалів, що додаються.

Копія остаточного судового рішення у справі суб’єкта права на конституційну скаргу має бути засвідчена в установленому порядку судом, що його ухвалив.

Статтею 55 Закону України «Про Конституційний Суд України» встановлено осіб, які є суб’єктами права на конституційну скаргу: суб’єктом права на конституційну скаргу є особа, яка вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон України (його окремі положення) суперечить Конституції України. До суб’єктів права 

на конституційну скаргу не належать юридичні особи публічного права. 

Таким чином,  суб’єктами права на конституційну скаргу можуть бути фізичні 

та юридичні особи, окрім юридичних осіб публічного права.

Конституційну скаргу фізична особа підписує особисто або від її імені

уповноважена в установленому законом порядку особа ( у разі, якщо дієздатна фізична особа за станом здоров’я або фізичною вадою не в змозі особисто підписати конституційну скаргу).

Конституційну скаргу юридичної особи підписує уповноважена на це особа,

повноваження якої має бути підтверджено установчими документами цієї юридичної особи та актом про призначення (обрання) на посаду уповноваженої особи.

Згідно до вимог п. 3 ч. 77 Закону України «Про Конституційний Суд України», конституційна скарга повинна бути подана до Конституційного Суду України протягом трьох місяців дня набрання законної сили остаточним судовим рішенням, у якому застосовано закон України (його окремі положення), що оскаржуються.

Статтею 57 Закону України «Про Конституційний Суд України» визначено, що попередню перевірку звернень до Суду здійснює Секретаріат. 

У відповідності до ч. 3 ст. 57 Закону України «Про Конституційний Суд України», якщо конституційна скарга за формою не відповідає вимогам Закону України «Про Конституційний Суд України», керівник Секретаріату повертає її суб’єкту права на конституційну скаргу.

Повернення конституційної скарги не перешкоджає повторному зверненню до Суду з дотриманням вимог.

 

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги В. А. Гогін, вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень